„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Nem nagy ügy ez az olimpia – Dési János jegyzete

26/08/2024 17:58

| Szerző: Dési János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A legfelsőbb helyről megtudtuk, hogy nem nagy ügy a magyar olimpiarendezés, csak pár mobil izére vagyunk tőle. És tényleg: a franciaországi játékok előtt terroristák felrobbantották pár helyen a vasúti váltókat, de nálunk erre esélyük sincs, mert a sín eltörik magától, vagy elolvad, esetleg a mozdony gyulad ki. 

2024. augusztus 26. Esti gyors-részlet / Dési János jegyzete - 2024.08.26.
04:09
00:00

Nem egy nagy ügy az olimpia megrendezése – tudtuk meg a legfelsőbb helyről – pár mobil izét kell építeni, aztán elbontani és meg is van az egész. Ráadásul százszor jobb lesz, mint bármelyik volt, az tuti.

És mi az ördögi ravaszság az egészben? Emlékezzünk vissza a franciaországi olimpiára. Miként akarták a terroristák ellehetetleníteni a nagy játékot? Hát felrobbantották pár helyen a vasúti váltókat, ezzel vélvén megakadályozni a megnyitót.

Magyarországon erre esélyük sincs. Itt teljesen felesleges felrobbantani a sínt, felrobban az magától. Vagy elolvad. Vagy eltörik. Ha egyik sem, akkor tragikus baleset következik be valamely átjáróban és azért áll a forgalom. És ha minden klappol, akkor kigyullad a mozdony, fejedre esik egy féltégla az állomáson. A MÁV internetes jegyvásárló alkalmazását pedig teljesen felesleges meghekkelni, ugyanis néha egyszerűbb kibattyogni az állomásra és ott jegyet venni, mint az interneten keresztül.

Ugyanakkor nem igaz, hogy a MÁV nem gondol a külföldi utazókra. A minap egy Balatonra menő gyorsvonaton ott téblábolt pár angol fiatal a helyjegyével, s nem találta az ülését. A kalauz használható angolsággal közölte velük, azt a kocsit nem csatolták a vonathoz, úgyhogy hiába keresik, az nincs, ne állják el az utat a folyosón, ne hangoskodjanak és pénzvisszatérítés természetesen nincs - és még present perfectet is használt.

Én egyébként az olimpiai falu menedzselését a Műegyetem villanyos kara gólyatáborának szervezőire bíznám. Kotongumit nyilván nem viszünk be, a magázódás kicsit problémásabb mondjuk az angol versenyzőkkel, de valami ki lesz rá találva, melegvíz meg minek és nyilvánvaló, hogy éjszaka nem járunk pisilgetni. Na, még csak az kellene.

Természetesen egy olimpián előfordulhat, hogy valaki megbetegszik, megsérül. De semmi izgalom, az ott a plafonon nem penész, hanem zsírra rászállt por. Most komolyan, hova szálljon az a kis por, ha nem a zsírra? Egyébként meg, ha penész lenne, azzal mi a baj? A derék magyar szalámin is ott a penész. És megjegyzendő, hogy a penicilinhez is kellenek a penészgombák, szóval, csak hátrébb az agarakkal. És hogy nincs lift, de hát ezek életerős fiatalemberek, mi az nekik, felszaladni a negyedikre. A lift a lusták menedéke. Öntudatos sportoló sosem szállna bele.

Közben udvariasan bekopogott ide a stúdióba Mészáros Lőrinc. Mit akarsz Lőrincke? Ne fogd meg, mikrofon. Nem, nem láttam Andikát, de bocs, itt most felvétel van. Mit akarsz?

Ja, hogy 500 milliárd forintot, használt ezerforintosokban, mert kb. annyi jár neked az olimpiából? Igazad van Lőrincke, ami jár, az jár. Biztosan megkapod, de azt húzzál bele a Budapest-Belgrád vasútvonal építésébe, mert anélkül ám nincsenek ötkarikás játékok. Jó, hagyjál már, viheted a lángot a megnyitón, csak kérlek, ne lopd el, ne add el, ne fújd el. És vigyázz, forró. Holnap is benézel? Nekünk a megtiszteltetés.

Nem egy nagy ügy ez az olimpia, kár ekkora felhajtást csinálni belőle. Hát itt volt például pár éve a vizes vb – remekül sikerült, ugyan a szálláshelyek kihasználtsága alacsonyabb volt, mint egyébként, magyarul kevesebb vendég érkezett Budapestre, mint ha nem lett volna vb, és a költségek is kicsit elszálltak, mondjuk a tervezett többszörösére. De pénz az van. Kérem, mindenki mutassa fel a helyjegyét, különben lezavarom az összes kedves utast, csak semmi tolongás.

Egy kiló kenyér ezer forint? Majd kalácsot adunk az olimpiai büfében és kész.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. augusztus 26-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi