„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

Vadgalamb – Szénási Sándor jegyzete

10/07/2024 18:04

| Szerző: Szénási Sándor

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Sorra születnek a beszámolók a civil világban kivirágzó új életekről, ahol is az exbaka a földet kezdi túrni, vagy főiskolára jár, profi sportoló lesz, vagy hivatalvezető. A határ a csillagos ég, üzeni derűs mosollyal a putyini agymosoda.

2024. július 10. Esti gyors-részlet (2024.07.10. Szénási Sándor jegyzete)
04:07
00:00

A független orosz hírportál írja meg, hogy a putyini médiában az ukrajnai frontszolgálat mostanában egészen új, derűs és világító színekben jelenik meg.

Természetesen a putyini média a fiatal férfiaknak eddig is melegen ajánlotta a háborút, mint nemcsak kitűnő kikapcsolódást a hétköznapi robotból, ám egyben kiváló alkalmat is arra, hogy az ember a lehető leghatékonyabban haljon meg a hazájáért. Nem így mondták persze, de ez volt a dolog veleje.

Ami, valljuk be, nemzetszerelem ide, nyugatutálat oda, még így is elég komor üzenet. De ez változóban van.

A Meduza, illetve brit források szerint orosz pszichológusok már 2022 decemberében azt állapították meg, hogy több tízezer, a frontról kivont katona poszttraumás stressztől szenved, aminek a társadalomra nézve is veszedelmes következményei vannak: a mondott időszakig legalább száz civilt öltek meg hazatérő katonák, száz pedig súlyosan megsérült. Az ezzel kapcsolatos hírekre azonban a hivatalosság nyugtalanul, hogy ne mondjuk hiszterikusan  reagált, és a sajtóban hamar megfordult a PTS megítélése: a stressz szót ugyanis kicserélték a fejlődés, változás szóra.

Ami persze mindjárt más. Nem mindegy, hogy a vérfürdőből megtérő és érthető módon feldúlt katona a szomszédok lemészárlásának lát-e neki haladéktalanul, vagy egyfajta Télapóként kezd működni, aki szenvedéseit világboldogításba, jó cselekedetek hajszolásába  transzformálja. Ügyes kis történetek kezdtek feltünedezni a katonáról, aki kimenti szomszédját az égő házból (amit persze nem ő gyújtott fel). Egy másik obsitos öregembert kutatott fel, aki eltévedt az erdőben. Megint egy másik életmentő elsősegélyt nyújtott egy repülőgépen. Sorra születnek a beszámolók a civil világban kivirágzó új életekről, ahol is az exbaka a földet kezdi túrni, vagy főiskolára jár, profi sportoló lesz, vagy hivatalvezető.

A határ a csillagos ég, üzeni derűs mosollyal a putyini agymosoda.

Maga a háború sem az már, ami eddig volt. Hónapokig fagyasztott, százasával egymásra dobált temetetlen holtak, kifordult belek, amputálás, a gyilkolás dühe – ugyan már! A háború, tanítja Vlagyimir Vlagyimirovics, egy "teljességgel pozitív tapasztalat”, ami nemcsak férfit farag egy nyámnyilából, de megtanítja a normál szereteten túl éteri elfogadással viszonyulni a feleségéhez és a gyerekeihez. A háború teszi őt jó apává.

A háború nem traumatizál, hanem gyógyít – mondja az új idők új pszichológusa, Vaszilij Langovoj a Bajkál Népe nevű lapnak. Személyes pozitív kihívások, gyorsabb reakcióidő, nagyobb határozottság, fokozott munkatempó, félelemkontroll, és főleg, bizony főleg – mindenen túl áradó szexuális vágy a hitves iránt, aki így szintén jól jár a háborúval. Mindezt Tatjana Urivcsikova, detto pszichológus úgy foglalja össze, hogy a háború az a hely, ahol az acélt megedzik. Volt régen egy regény, ez volt épp a címe, ott a kommunistákat edzették acéllá. Már ha megérték a végső alakformálást.

Már ha Szerjogát nem lövik le holnap Harkiv alatt.

A béke a rothadás és pusztulás, a háború a tisztítótűz, ezt üzeni a Kreml, miközben vaduló békegalambját röpteti a lábára kötött madzag végén. Csak hogy érdekesebb legyen a mese.

Az Angyali üdvözlet napja Oroszországban
 
Az Angyali üdvözlet napja Oroszországban
 
Moszkva, 2015. április 7. Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája egy fehér galambot enged a magasba a moszkvai Kremlben 2015. április 7-én, az angyali üdvözlet napja alkalmából. A keresztény tanok szerint Isten elküldte Gábriel arkangyalt Názáret városába Szűz Máriához (akinek József volt a jegyese) és tudatta vele, hogy Jézusnak fog életet adni. (MTI/ EPA/Makszim Sipenkov)
Fotó: Makszim Sipenkov
 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. július 10-i adásában hangzott el.