„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Van egy ország... – Dési János jegyzete

7/09/2024 15:02

| Szerző: Dési János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Van egy ország, amit hazavitt egy kisebb család, begyömöszölte a zsebébe, vészhelyzetestül, üzletestűl, támogatásostúl.

2024. szeptember 07. Hetes Stúdió-részlet (2024.09.07. Dési János jegyzete)
04:35
00:00

Van egy ország, ahol nem tudod visszaváltani normálisan az üres üvegeidet. Nem nagy ügy az egész. Miért ez működne flottul? Picit színezi a képet, hogy a begyűjtéssel megbízott állami liebling cég abban érdekelt, hogy ne tudd visszaváltani a palackokat. Minél több marad a te nyakadon, annál nagyobb az ő profitja.

Van egy ország, amelynek nemzeti bankja száz és százmilliárdokat vett ki úgy a közösből, hogy pontosan ellenőrizni sem lehet, mire költi a pénzt. Csak sejtjük, hogy jelentős részben a nemzeti bank elnökének a fia és üzlettársai kaszáltak hatalmas vagyonokat ezen, miközben a Nemzeti Bank veszteségének pótlására lassan kétezer milliárd forintot kellene visszatennie az államnak. Kicsit elszaladt a vesztség, sebaj. Maradhat?

Van egy ország, ahol puszta személyes bosszúból tönkretesznek egy valóban keresztény elvek szerint működő keresztény egyházat. Közben sok száz máshová nem kellő, vagy éppen különlege pedagógiai módszerket igénylő gyereket az utcára hajítanak. Ha állami gondozás, hajléktalanság, kilátástalanság - na bumm. Nem lehet mindenki Mészáros Lőrinc.

Van egy ország, ahol a nagy, gyakran a hatalomnak szívességeket tevő egyházak, körülbelül évi 1000 milliárd forintból gazdálkodnak, ennek 70 százaléka állami támogatás, és közel 250 milliárd nem normativ támogatás – tehát sok mindenre lehet költeni. Hallott valaki arról, hogy ebből a minden évben behuppanó temérdek pénzből ajánlottak volna egy kis segítséget keresztény testvéreiknek? (A MAZSIHISZ többször adott kisebb támogatást. Szép dolog. De hol a többiek?) Felvetődhet, hogy nem mernek segíteni, mert akkor biztos rájuk is lecsap a bosszú. Megjegyzem éppen ez a rendszer szabályozta úgy, hogy az egyházak azt tesznek a pénzükkel, amit akarnak, senkinek semmi elszámolással, beszámolóval, információval nem tartoznak. A többit képzeljük el. Ok, ha fillér sincs a kasszában erre, akkor is felvehetnék a szép ruhájukat és demonstrativen kisétálhatnának Iványiék iskolái elé. Hmm.

Van egy ország, ahol az egészségügyi államtitkár – a rendőrminiszter helyettese szerint – a magyar egészségügyben minden a legnagyobb rendben. Közben éppen többmilliárd forintot vonnak ki. Nekem négy hónapos várakozás után csináltak egy kontrollvizsgálatot, az eredmény két hét alatt meglett, még csak a harmadik hete várom, hogy a leletet értelmezze egy ráérő orvos.

Van egy ország, amelyben van egy jól működö település, amelyik megszervezte magának sok pénzzel az orvosi ügyeletet és a mentőellátást ott is és a környező településeken is, miközben ez a mentőszolgálatnak kicsit nehezen megy. Mire a mentőszolgálat felmondja velük a szerződést, kirúgja őket, ellehetetleníti az egészet – bizonyára azért mert ez a mentős vállalkozás biztosította Magyar Péter rendezvényeit.

Van egy ország, amelyben van vasút – de erről mit is mondhatnék.

Van egy ország, amelyben akad egy remek gimnázium, annyira hogy az oktatás irányításért felelős államtitkár, egy rendőrminiszter helyettese, is ide járatja a gyerekeit. A gyerek leérettségizik, az államtitkár kirúgja az iskola igazgatóját, mert szerinte a fiatalokat gondolkodni kell megtanítani, nem parancsra cselekedni.

Van egy ország, ahol ezután tanári kar szépen énekel a kirúgott igazgatónak, a társadalom a kirúgással, az oktatás tönkretételével, az egészségügy lezüllesztésével, a mérhetelten korrupcióval egyet nem értő tagjai ezek utána Facebookon felháborodnak, hogy az éneklés kevés.

Van egy ország, amit hazavitt egy kisebb család, begyömöszölte a zsebébe, vészhelyzetestül, üzletestűl, támogatásostúl.

Van egy ország amelynek a szövetségesei az ellenségei és az ellenségei a szövetségesei.

Van egy ország, amelyik már fentről sincs meg.

Dési János jegyzete a Hetes Stúdió 2024. szeptember 7-i adásában hangzott el.