„Zajlik
Café Péntek

99 éves lenne Fahidi Éva

18/10/2024 16:51

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Café Péntek e heti vendégei Fischer Ádám, Andrássy Andor, Bálint András, Ledényi Attila, és Böröcz László lesznek.

99 éves lenne Fahidi Éva, a holokauszt egyik utolsó szemtanúja, aki aktív közéleti szerepet vállalva szólalt fe minden lehetséges platformon a gyűlölködés és a kirekesztés ellen. Legközelebbi barátai megalapították a Fahídi Éva-díjat. Fischer Ádámmal és Andrássy Andorral beszélgetek.

 
 Fahidi Éva, holokauszt-túlélő Családjának 49 tagját vesztette el, így édesanyját, édesapját és testvérét is. A történtekről 60 évig nem beszélt egy szót sem. Azt mondja, ennyi idő kellett a trauma feldolgozáshoz. Nevét 80 éves korában ismerte meg a világ. Azóta küldetésének tekinti, hogy a fiatalabb generációk is képet kapjanak a holokauszt borzalmairól. Könyvet ír, előadásokat tart.
Klubrádió/YouTube
 

A Boldog szomorú dal című évekkel ezelőtti Kosztolányi estje után Bálint András most új Kosztolányi estre készül. A címe: A beteg öregember panaszai. A színész és volt színházigazgató mesél az estről.

Megnyílt és a hét végéig látható a 30 galéria mintegy száz kiállítójának sok-sok alkotása az Art Market-en. De nem megy-e a mennyiség a minőség rovására? Ezt kérdezem az alapítótól, Ledényi Attilától.

És egy különös levelezőlap gyűjtemény, amelyeken a koncentrációs tábor lakóival kötelezően megíratott  szövegek találhatók. A Waldsee projekt által ihletett művészeti alkotások is megjelennek a 2B Galéria falain. Böröcz László, a galéria vezetője beszél erről.