„Klubrádió
Reggeli gyors

A hét kérdése: Miért akarnak elvándorolni a fiatalok?

18/07/2021 07:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A hét kérdése rovatban azt kérdeztük vendégeinktől, mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni. Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhangulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni?

2021. július 12. Reggeli gyors - részlet 21.07.12. Hajnal Miklós
07:04
00:00


Hajnal Miklós
, a Momentum elnökségi tagja, aki maga is élt huzamosabb ideig külföldön, a Klubrádiónak elmondta, hogy 2004-es európai uniós csatlakozás óta sokkal könnyebb külföldre utazni. Megszűntek vagy sokkal enyhébbekké váltak a fizikai és bürokratikus korlátok, amelyek 2004-ig fennálltak. Szerinte sokkal többet tudunk a külvilágról is, köztük a külföldi felsőoktatás minőségéről. Összehasonlításokat olvashatunk a külföldi és hazai egyetemek nívójáról. Nem meglepő módon a másik erős motiváció a megélhetés.

2021. július 13. Reggeli gyors - részlet 21.07.13. Péterfy-Novák Éva
04:56
00:00


Péterfy-Novák Éva 
író úgy véli, annak, hogy az emberek ne vándoroljanak el, vagy ha már távoztak, hazatérjenek, az lenne az egyik feltétele, ha jól érezhetnék magukat a hazájukban. Megjegyezte, butaság lenne azt hinni, hogy más országokban nincs probléma. Magyarországon azonban a szélsőjobb nagyon erős gyökerű, akárcsak a homo- és xenofóbia, amit a hatalom nyíltan meg is erősít, "és büszkeség taplónak lenni". Jól működik a göbbelsi propaganda – tette hozzá.

Fotó: Pixabay
 

2021. július 14. Reggeli gyors - részlet 21.07.14. Fullajtár Andrea
06:41
00:00

Szerda reggel Fullajtár Andrea segített megválaszolni a kérdést. A színésznő azt mondta, kétségtelen, hogy a külföldre távozás gondolata ott van a fiatalokban, a most felnövő generációból fakad ez – fogalmazott a színésznő. Saját 17 éves fiát hozta fel példaként, aki egyértelműen külföldön képzeli el a jövőjét. Ennek pedig Fullajtár szerint egyik legfőbb oka a magyarországi közhangulat, illetve az, hogy a fiatalok nem látnak maguk előtt olyan életpályát, amilyet akár a húsz évvel ezelőtti generáció láthatott.

2021. július 15. Reggeli gyors - részlet 21.07.15. Rózsa Péter
05:52
00:00

Rózsa Péter
, a Klubrádió műsorvezetője szerint az elvándorlás vágya – különösen a fiatal generációk esetében – nem újkeletű jelenség. Azok, akiknek "különös elképzeléseik" vannak, nagyon hamar felismerik ezt a késztetést. Saját gyermekeit hozta fel példaként, akik már a középiskolai tanulmányaik elején bejelentették, hogy nem itthon szándékoznak továbbtanulni. A szülők számára pedig a maradás helyett sokkal fontosabb, hogy a gyerekük jól érezze magát.

2021. július 16. Reggeli gyors - részlet 21.07.16. Pikó András
10:49
00:00

Pikó András
 Józsefváros polgármestere nem biztos abban, hogy általános tendenciáról van szó, de tagadhatatlan, hogy sok szülő gondolja, hogy a gyerekének normálisabb élete lehet külföldön. A fiataloknak sok mindent mérlegelniük kell. A középiskolai oktatást ezekben a pillanatokban rontják le azzal, hogy a NAT-ra korlátoznák a pedagógusok képesítését. Az egyetemek alapítványi átszervezése is fontos tényező. Ezek alapján nagyon nehéz megmondani, hogy milyen versenyképes tudást szerezhet itthon a fiatal generáció. Az sem mindegy, milyen lehetőségek várják itthon a fiatalokat. Képességeik alapján, etikusan, vagy politikai kapcsolataik alapján juthatnak előre.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors/A hét kérdése
2021.07.12., hétfő – 07.16., péntek 7:35