„Klubrádió
Esti gyors

A jövőt nem magyarok írják – Kárpáti Iván jegyzete

31/08/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Senki nem írja maga a jövőt. Karikó ráadásul mindig nagyon szerényen nyilatkozik, abszolút nincs szinkronban ez a nagyképű duma az ő szimpatikus, visszafogott habitusával. Az sem mellékes, hogy amit elért, ahhoz kellett az üzleti tőke őrületes ereje, ehhez is el kellett innen mennie. Az, hogy magyar, önmagában nem lett volna elég a „jövő megírásához”.

2021. augusztus 31. Esti gyors-részlet (2021.08.31. Kárpáti Iván jegyzete)
01:35
00:00
Elkészült a belvárosban a tűzfalnyi méretű Karikó Katalin kép. Jövőorientált vállalkozásokat népszerűsítő csapat hozta össze a hírek szerint, így tisztelegve az mRNS-n alapuló technológia kifejlesztésében érdemeket szerzett kutató előtt. Kedves ötlet.

Hogy esztétikailag milyen, azt mindenki döntse el maga, szerintem borzalmas. Ez kevésbé probléma, nem is különösebben érdekel. Foglalkozzunk a felirattal: "A jövőt magyarok írják". Ennek az üzenete a szokásos önáltatás. Karikó Katalin – ahogy annyi más magyar kutató – elment, sőt elmenekült innen, hogy végre érvényesülni tudjon a tehetsége.

A másik gond ezzel a mondattal, hogy 100-150 évvel ezelőtt még születhettek olyan felfedezések, amik kizárólag egy emberhez köthetőek, ma már nem nagyon, ez csapatmunka. Senki nem írja maga a jövőt. Karikó ráadásul mindig nagyon szerényen nyilatkozik, abszolút nincs szinkronban ez a nagyképű duma az ő szimpatikus, visszafogott habitusával. Az sem mellékes, hogy amit elért, ahhoz kellett az üzleti tőke őrületes ereje, ehhez is el kellett innen mennie. Az, hogy magyar, önmagában nem lett volna elég a „jövő megírásához”. Az atombombát sem úgy általában magyarok csinálták, hanem kivételes képességű magyar tudósok részt vettek egy összetett projektben.

Ennyit legalább nem ártana tudni a rendkívül progresszív megrendelőknek, akik ezt az üzenetet megálmodták.

Címlapi kép: Brain Bar

Kárpáti Iván jegyezete a 2021. augusztus 31-i Esti gyorsban hangzott el.