„Klubrádió
Esti gyors

Karikó Katalin: Úgy tűnik, mintha 100 éves lennék

6/03/2021 06:28

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Karikó Katalin Brüsszelben, a nemzetközi nőnap alkalmából tartott online szimpóziumon arról beszélt, nőként hogy jutott fel a tudomány toplistájára, és miért hagyta el Magyarországot.

2021. március 05. Esti gyors-részlet (2021.03.05. Csernyánszky Judit riportja Karikó Katalin beszédéről)
05:10
00:00
A világ jelenleg egyik legismertebb kutatójaként, tudósnőjeként mutatták be Brüsszelben a nemzetközi nőnap alkalmából tartott online szimpóziumon Karikó Katalint, aki San Diegóból jelentkezett be Brüsszelbe, ottani hajnali 1 órakor. Az első helyen említették meg, hgoy magyar származású, amit büszkén szintén első helyen említett meg Kariko. Elmondta, hogy egyszobás lakásban nőtt fel vidéken, ahol nem volt csapvíz, 10 éves korában lett tévéjük, szegények voltak, de gyermekkora nagyon boldog volt mindezek ellenére. Szerette az iskolát, mert nagyon jó kémia- és fizikatanárai voltak, és innen indult tudományos kíváncsisága. Hozzátette, szüleinek még középiskolai végzettsége sem volt. Mindenesetre eljutott a szegedi egyetemig, ahol rögtön virológiai kutatásokat bíztak rá, s onnan datálható a most őt világhírűvé tevő RNS, a DNS speciális kutatásából kinövő Covid-19 elleni szer, a Pfizer. Biontech oltóanyaga. Jelenleg ez vezeti a vakcinák megbízhatósági listáját. Nagyon furán vezette fel, hogy miért is ment külföldre kutatni

„Pechemre ez a kis molekula nem akart sehogy sem behatolni a sejtbe, hogy vírus elleni anyaggá alakulhasson át és ezért el kellett hagynom az országot. ekkor a tampai – floridai egyetemre mentem, hogy ugyanezzel foglalkozhassak, de onnan is tovább kellett állnom, így került a marylandi Bethesdéba egy évre, míg ki nem kötöttem Pennsylvániában, ahol 20 éven át kutattam, először a kardiológián aztán az idegsebészeten. Mert, tulajdonképpen ha molekulákkal foglalkozol, akkor teljesen mindegy hogy a szívet vagy az agy molekuláit kutatod”.

Karikó Katalin
 
Karikó Katalin
 

„Ha összeszámolom ezeket az éveket, amelyeket kutatóként vittem végig, úgy tűnik, mintha 100 éves lennék. Az elmúlt 8 évet pedig Németország és az Egyesült Államok között ingázva töltöttem. és itt már konkrétan klinikai vizsgálatokat folytattam. S ha a kérdés az, hogy nőként hátrányba kerültem-e , akkor azt kell mondjam maguknak, habár ez nyilván országonként változó, hogy legalább annyira volt nehéz az életem, mint bármelyik más férfitársamnak a kutatás során. Menetközben persze sokan kérdezték, ki a kutatásvezetőm, s ilyenkor mindig meglepődtek, ha azt mondtam, n saját magam. Az persze más dolog, hogy az angolt akcentussal beszélem, mert 19 évesen kezdtem el angolul tanulni, mivel a falunkban nem volt nyelvoktatás. Ami pedig a vezetői szerepeket illeti: vannak akik élnek, és vannak, akik visszaélnek a hatalommal. Amikor a hatalomba ülsz, el kell döntened, nemes célokra fordítod-e a lehetőséget, amivel a hatalom jár.”

„És ahhoz, hogy sikeres feleség, anya, barát legyek, mindenképpen kellett egy nagyon megértő férj. Aki nem veti a szemedre, hogy a hétvégi kikapcsolódás helyett te a laboratóriumot választod. És egyáltalán nem várja el tőled, hogy a konyhában a tűzhely mellett állj egyfolytában – beszélt a női szerep általa megélt változatáról.” 

„Szerettem Magyarországot, nem is akartam lehagyni, de úgy éreztem, nagyon középszerű volt, amit ott csinálhattam, ott nem lehetett volna kiemelkedni a többiek közül. Amerika egyébként nem szerepelt az álmaim között. A sikerhez vezető útról megjegyezte, megtanulta, hogy kell az ellenfelet visszaverni, és kiállni magáért, ennek ellenére váratlan fordulat volt, hogy most a világ figyelmének a középpontjába került.”

Karikó egy feltett kérdésre válaszolva cáfolta, hogy nem lenne a Pfizer vakcina hatékony a túlsúlyos emberekre, az igaz, mondta el, hogy a túlsúlyosak számára a fertőzés nagyobb veszéllyel járhat. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy a vakcina mennyi ideig véd a fertőzés ellen, hogy kell-e majd újabb egy bizonyos idő elteltével. Egyszerűen fogalmazott, ha azt látjuk, hogy a beoltott emberek elkapják a járványt, akkor újra kell oltani megint mindenkit.

Csernyánszky Judit riportja a 2021. március 5-i Esti gyorsban hangzott el.