„Klubrádió
Esti gyors

A kegy - Szénási Sándor jegyzete

29/01/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Abban a rendszerben, amelyet az irodalom kinevezett ura kiépít, és amely még a gazda szisztematúráját is előzi, a felsőbb régiók kegyéről való lemondás a létező legnagyobb bűn, mert azt tételezi, hogy e kegy napsugarán túl is van fény az életben, sőt van élet egyáltalán, anélkül, hogy erre Demeter Szilárd engedélyt adott volna.

2020. január 29. Esti gyors-részlet (2020.01.29. Szénási Sándor jegyzete)
02:54
00:00
Bartók Imre író lemondott a neki felajánlott Térey-ösztöndíjról, mert az odaítélés körülményeit átláthatatlannak, a díjlista aláírójának, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, Demeter Szilárdnak a személyét és tevékenységét meg nagyon is átláthatónak ítélte, de kifogásai támadtak annak kapcsán is, hogy a zsűri az öt évre adott ösztöndíjat két év múlva öt embernél kötelezően felmondja. Nem elvi okokból, hanem mert csak. Karafiáth Orsolya szerint azonban itt nem butaságról, hanem egy nagyon primitív félelemkeltésről van szó, szűköljenek, és alkalmazkodjanak a felsőbb elvárásokhoz az írók, ha el akarják kerülni, hogy rájuk kerüljön a jel. A jel, hogy lehet elhúzni innen.

Bartók Imre most azt írja Facebook-bejegyzésében, hogy egy nappal az ösztöndíj visszautasítása után a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta részvételét az Irodalom éjszakája programon, az erről szóló értesítésben a program munkatársai szomorún közlik az íróval, hogy kaptak egy őket erre utasító levelet, és hiába nem értenek egyet a döntéssel, nem tudnak mit tenni.

Hát hja. Mit is lehet tenni tényleg.

Abban a rendszerben, amelyet az irodalom kinevezett ura kiépít, és amely még a gazda szisztematúráját is előzi, a felsőbb régiók kegyéről való lemondás a létező legnagyobb bűn, mert azt tételezi, hogy e kegy napsugarán túl is van fény az életben, sőt van élet egyáltalán, anélkül, hogy erre Demeter Szilárd engedélyt adott volna. Hiszen maga az ösztöndíj program is részben egy irodalmi csirkekeltető, ahol - mint ezt megtudtuk - az irodalommal eddig távoli közelséget sem mutató egyének is nevelkednek majd, és ha szerencséjük lesz, eszmélésük első pillanatában magát Demeter Szilárdot pillanthatják meg, az etológia pedig arra tanít, hogy a mondott egyén sorsában ennek döntő fontossága lehet.

Optimális esetben a felsőbb régiók kegye tehát ezt generálja. Ám a mi esetünkben az történt, hogy egy renitens író félretolta a kegyet, pökhendien  semmibe vette, és ezért őt megbüntették. Érdekes azonban, hogy a bosszuért lihegő kegyosztónak ettől nem lett jobb kedve, sőt mintha a fénye is sápadna.

Ez vagy így van, vagy nincs így, de egy próbát megérne, ha más írók, költők, és filmszüzsék alkotói is saját sorsukat élve elkezdenének lemondani az ajándékba kapott létezésről. Elképzelhető, hogy a kegy dicsfénye nemcsak halványodni, de szűkülni is kezd, az ösztöndíjasok távozása végén pedig csak egy spotlámpa marad belőle, egy nagyon magányos és megalázott lámpa, amely, ha kiég benne az izzó, saját maga számára is láthatatlan lesz.

Szénási Sándor jegyzete a 2020. január 29-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: A38 YouTube - részlet Demeter Szilárd, Megadja Gábor és Stump András egykori zenekarának (Longstep) koncertjéről. A reflektorfényben Demeter Szilárd basszusgitáros, azóta PIM-vezető.