„Zajlik
Reggeli gyors

"A kormány új rendelete sebet okoz a hosszú távú megtakarítások piacán"

15/10/2024 08:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Azzal, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat adómentesen lakáscélra fordíthatják, működő tőkét alakítanak holt tőkévé – véli Farkas András Nyugdíjguru.

2024. október 15. Reggeli gyors - részlet 24.10.15. Farkas András
13:14
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy sebtében bedobott rendelet értelmében a nyugdíj-előtakarékosságra összegyűjtött pénzeket jövőre fel lehet venni, és ingatlanra lehet fordítani. Közzétették azt a jogszabálytervezetet, amely részletesen szabályozza, hogy jövőre mire és hogyan használhatók fel az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások lakáscélra adómentesen. Kovács Zsolt miniszteri biztos bejelentette, hogy 2025-ben (kizárólag ebben az évben) adómentesen feltörhetők lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, azzal a feltétellel, hogy a pénzösszeget lakáscélra (például vásárlás, felújítás vagy hiteltörlesztés) használják. Mindenféle adóterhelés nélkül fel lehetne venni az egyéni számlákon lévő összegeket.

„Ez azt jelenti, hogy kicsivel több mint egymillió pénztári tag számláján összesen 2100 milliárd forintnyi megtakarítás van, ebből a kormányzati tervek szerint legalább 300 milliárdot át akarnak irányítani az ingatlanpiacra” – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Farkas András Nyugdíjguru, a műsorvezető nyelvbotlása nyomán „botcsinálta ingatlanszakértő”, aki rendkívül veszélyes gyakorlatnak tartja a manővert, ami a hosszú távú megtakarítások teljes körének súlyos sebet okoz. Ez az ingatlanpiacon nemcsak áremelkedést, hanem valódi keresletnövekedést is okozhat ugyan, viszont az önkéntes nyugdíjpénztárak kivéreztetésével lassan hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításra, már csak a nyugdíjbiztosítási intézmény maradna, ami körülbelül 500 ezer embert érint, de a fenti egymillió kiesne.

A gondot abban látja, hogy amennyiben az összes pénzt kiveszik az önkéntes nyugdíjpénztári számlákról, és mindent ingatlanba fektetnek, valamennyivel mindenkinek nő az ingatlanvagyona, de azzal időskorában problémásan tud ezekkel tőkeként rendelkezni: „holt tőke”. Az azonban a rendelkezésből kimaradt, hogyan lehet a holt, vagy nyugvó tőkéből ismét működő tőkét csinálni. „Meg kéne teremteni az úgy nevezett fordított jelzálogjogot, ami a fejlett országokban működik. Úgy működik, hogy van egy ingatlanom, és azt idős koromban eladom egy banknak, vagy egy szakosított pénzintézetnek, amelyik ezért cserébe életem végéig járadékot fizet nekem a lakás értékétől függően, és akkor nem az örököseimé lesz a lakás, hanem a banké. Ez bevált módszer arra, hogy csináljunk magunknak pénzt idős korunkra” – foglalta össze.

Összességében úgy látja, hogy nagyon vonzónak tűnhet ugyan a lehetőség, de ezzel „a jelen oltárán beáldozzuk a jövőbeni pénzügyi biztonságot”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Reggeli gyors/interjú Farkas Andrással
2024.10.15., kedd 6:48
Riporter: Dési János