„Zajlik
Esti gyors

"A mostani árvizet a klímaváltozás súlyosbította"

17/09/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

„Nagyon szokatlan és erős a légnyomáskülönbség, és nagyon sok az eső, ezen egy szakértő szem észreveszi a klímaváltozás ujjlenyomatait” – mondta Bart István klímaszakértő.

2024. szeptember 16. Esti gyors - részlet 2024.09.16. Bart István
05:20
00:00

A Dunán a Magyarország felé tartó árvízzel kapcsolatban okkal merülhet fel a kérdés, mennyiben köthetők a szélsőséges természeti jelenségek a klímaváltozáshoz.

„Valóban nem könnyű egy-egy konkrét eseménynél eldönteni, hogy ez a klímaváltozás miatt van, vagy egy másik, alternatív bolygón, ahol nincs klímaváltozás, ott is ugyanekkora mennyiségű eső esett volna” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Bart István klímapolitikai szakértő, a Klímastratégia Intézet 2050 ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a meteorológusok foglalkoznak a kérdéssel. Egy, a szakember birtokába került jelentésből az derül ki, hogy „ezt az eseményt súlyosbította a klímaváltozás, azt állítják, 20 százalékkal több eső esett, mint korábban hasonló események során.

„Nagyon szokatlan és erős a légnyomáskülönbség, és nagyon sok az eső, ezen egy szakértő szem észreveszi a klímaváltozás ujjlenyomatait” – foglalta össze.

Hozzátette, a klímaváltozást megfordítani nem lehet, az ellen tenni, hogy rosszabb legyen. Arra nem számít, hogy ne romlana tovább a helyzet, hiszen valószínűleg nem áll le egyik napról a másikra a szén, az olaj és a gáz tüzelése, amelyek eredményeként az üvegházhatást erősítő gázok kerülnek a légkörbe.

Hangsúlyozta, a legapróbb lépéseket sem tekinti „szépségtapasznak”: „Az alkalmazkodás és a klímaváltozás úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a világgazdasági válság és a hazai infláció. Van egy nemzetközi helyzet, amiről nem tehetünk, de hogy milyen állapotban ér el minket, arról igenis tehetünk. Ugyanígy van itt is, ha meg tudjuk oldani az, hogy ezeket a vizeket, amik ilyen óriási mértékben megjelennek, valamilyen módon eltároljuk, akkor sokkal jobb helyzetben vagyunk, mintha erre nem vagyunk felkészülve” – összegezte, hozzátéve, hogy az ellenkezőjét kell annak csinálni, amit az elmúlt 150 évben, nem megszabadulni a vizektől, hanem valamilyen módon raktározni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bart Istvánnal
2024.09.16., hétfő 18:23
Riporter: Dési János