„Zajlik
Esti gyors

A Tisza Pártnak is érdeke az, hogy szülessen egy életképes baloldali alternatíva – mondta Ágh Attila politológus

5/08/2024 19:15

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Magyar Péter pártja nem fog tudni normális részvételi demokráciát építeni Magyarországon, hogy ha nincs vele versenyben egy életképes baloldali alternatíva – mondta Ágh Attila politológus az Esti gyors című műsorban.

2024. augusztus 05. Esti gyors-részlet (2024.08.05.) Ágh Attila
10:52
00:00

Az Idea Intézet felmérése szerint akik a Tisza pártra szavaztak a 2024-es önkormányzati és EP-választásokon, azok 43 százaléka a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki összefogás közös listáját támogatta, 28 százaléka nem is szavazott két éve, 16 százalék pedig a kormánypártot támogatta.

Ágh Attila szerint ez azzal magyarázható, hogy az ellenzék olyan súlyos válságba került, hogy a választók menekülnek a bizonytalanságból, és keresnek egy olyan szilárd kiindulópontot, ami biztosítja számukra az Orbán-rendszerrel való szembefordulást.

"Orbán-rezsim elvesztette minden józan felmérését a világban lezajló folyamatokról, és éppen a mostani szakaszba kerül a mélypontjára ezzel a soros uniós elnökséggel, ami valóban egy Orbán Viktor ámokfutását produkálja az egész társadalom számára" – fogalmazott a politológus. Hozzátette, ugyanakkor az ellenzék gyengesége miatt ez nem a baloldali pártok megerősödését hozta, hanem a Tisza Párt felemelkedését, amely perspektívát tud mutatni a választóknak.

A DK hiába próbálja bővíteni a 8 százalékos szavazótáborát, ha csak ugyanazt a 10 mondatot tudják ismételni évek óta – mondta Ágh Attila. Szerinte a baloldalnak egy súlyos és mély válságon kell keresztülmennie ahhoz, hogy politikailag releváns versenytárs legyen ebben a pártversenyben. 

Ugyanakkor az a furcsa ellentmondás is fennáll, hogy a Tisza Pártnak is érdeke az, hogy szülessen egy életképes baloldali párt Magyarországon, mert a normális európai pártrendszer úgy működik, hogy egy jobbközép és egy balközép párt versenyez egymással – hangsúlyozta a politológus. Ágh Attila szerint, ha Magyar Péter pártja nem tud fölépíteni egy részvételi demokráciát, hogy ha csak az ő hangjuk hallatszik, és a másik oldalról pedig szlogenek ismétlése, morajlása hallatszik föl.

A műsorban megszólalt a Tisza Párt EP-képviselője, Tarr Zoltán is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Ágh Attilával
2024. augusztus 5., hétfő 18:15
Riporter: Dési János