„Zajlik
Reggeli gyors

"Államvédelmi Hivatalnak is hívhatnánk a Szuverenitásvédelmi Hivatal kutatóintézetét"

18/09/2024 11:58

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A kutatók és a kutatóintézetek nevében azt is lehetne kérni, hogy legalább kutatóintézetnek ne nevezzenek egy ilyen szervezetet – mondta Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója a Szuverenitásvédelmi Hivatalon belül létesített kutatóintézet hírére reagálva. Szerinte inkább Államvédelmi Hivatalnak lenne célszerű hívni.

2024. szeptember 18. Reggeli gyors - részlet 24.09.18. Martin József Péter
13:50
00:00

Valamiféle kifürkészhetetlen okból kutatóintézete is lett a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak. A Reggeli gyors műsorvezetője, Para-Kovács Imre felvetése szerint a szigorúan kormánykritikus szervezetek, független médiumok vegzálására létrehozott szervezeten belüli újabb szervezet leginkább arra lehet alkalmas, hogy eldugjanak ott néhány embert, számukra kifizetőhelyet, esetleg rekreációs központot teremtve.

„Nemcsak a kutatóintézetnek, magának a szuverenitásvédelmi törvénynek, a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak és az általuk indított eljárásoknak sincs semmi értelme” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, hozzátéve, ezekkel csak azokról a Magyarországon jelenlévő problémákról vonják el a figyelmet, amelyekkel foglalkozni kéne, mint például a korrupció és magántőkealapok.

„A kutatók és a kutatóintézetek nevében azt is lehetne kérni, hogy legalább kutatóintézetnek ne nevezzenek egy ilyen szervezetet, mert hogy ennek a tudományhoz semmi köze nincs, az egészen biztos” – összegezte. A törvény és a hivatal kizárólagos célja a civil szervezetek és független médiumok vegzálása. „Ne kutatóintézetnek nevezzék, inkább, hanem Államvédelmi Hivatalnak, mert arra hasonlít leginkább” – utalt a kommunista rendszer Államvédelmi Hatóságára (ÁVH).

Összességében egyetért a műsorvezető felvetésével, hogy az egész szuverenitásvédelmi ügy az orosz módszerek valamelyest szelídebb koppintása, célja erőforrásokat lekötni, a figyelmet elterelni, és a közvéleményt manipulálni, ha lehet, a vegzált szervezetek ellen hangolni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Reggeli gyors/interjú Martin József Péterrel
2024.09.18., szerda 7:37
Riporter: Para-Kovács Imre