„Zajlik
Reggeli gyors

"A testületekkel folytatott levelezések alapján a Szuhi nem mond igazat"

13/08/2024 11:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Amikor a Magyar Nemzeti Bank azt mondja, hogy ők még nem működnek együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, azt is mondja, hogy nem igazán mondott igazat közleményében, ami egészen érdekes egy olyan testület esetében, amelynek az volna a feladata, hogy a magyar közélet valamiféle integritása felett őrködjön – véli Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó munkatársa.

2024. augusztus 13. Reggeli gyors - részlet 24.08.13. Sarkadi Nagy Márton
12:50
00:00

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) által árgus szemmel vizsgált Átlátszó által peres úton megszerzett dokumentumok szerint túlterjeszkedni látszanak a szervezet törvényi felhatalmazásán azok a kérések, amelyekkel a hivatal fordult több állami intézményhez és köztestülethez. A hivatal több levélben folyamatos információgyűjtésre hívott fel több állami szervet. A központi banktól például szuverenitásvédelmi „szemszögű” kimutatásokat kértek a kereskedelmi bankok ügyfeleinek számlájára érkező utalásokról.

„A válaszokból az derült ki, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara kivételével mindenki megköszönte a megkeresést üdvözölte az ötletet, és delegált valakit arra, hogy a pontos részleteket kidolgozzák” – mondta Reggeli gyors keddi adásában Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó munkatársa, a cikk szerzője, hozzátéve, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennél kicsit óvatosabban fogalmazott a kiadott levelezések alapján. Az MNB azt írta, minden hatályos magyar és uniós törvényt betartva tevékenykedik.

Sarkadi Nagy megkeresésére az MNB a cikk megjelenését követően küldte meg az SZH-nak küldött válaszát, amelyből az derült ki, hogy megállapodás még nem született köztük. Épp ezért fontosnak tartja a későbbiekben is figyelni a hivatal és a megkeresett szervezetek működését.

Kiemelt egy másik érdekes mozzanatot is, amely végső soron felkeltette érdeklődését, és amely a cikk megírásához vezetett. Amikor nyilvánosságra került a Magyar Ügyvédi Kamara és a hivatal levelezése, amelyben előbbi elutasította az együttműködést, arra „egyfajta reakcióként” az SZH a közösségi oldalán közzétett egy nyilatkozatot, amiben azt írták, hogy több más intézményt és köztestületet megkerestek, és hogy ezek mind pozitívan válaszoltak megkeresésükre, sőt, már meg is kezdték az együttműködést. „Amikor a Magyar Nemzeti Bank azt mondja, hogy ők nem, akkor azzal azt is mondja, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem igazán mondott igazat közleményében, ami egészen érdekes egy olyan testület esetében, amelynek az volna a feladata, hogy a magyar közélet valamiféle integritása felett őrködjön” – összegezte Sarkadi Nagy.

Arra is kitért, hogy az Átlátszó szerkesztőségében a megszokott nyugalmú hangulat uralkodik, a hivatal „piszkálódása” dacára is. Korábban még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állította ugyan, hogy médiaszervezetek esetében nem vizsgálódik a testület, most mégis vizsgálja az Átlátszót. A hatályos törvények és a hivatal működése alapján, Sarkadi Nagy szerint „nem tudni, Lánczi Tamás és a Szuverenitásvédelmi Hivatal mit álmodott arról, hogy pontosan kiket is szeretnének vizsgálni”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Sarkadi Nagy Mártonnal
2024.08.13., kedd 7:35
Riporter: Dési János