„Zajlik
Megbeszéljük...

Ligeti: Lenin is megirigyelné Lánczi Tamás bolsevista okfejtését

26/08/2024 23:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója nem fél a Lánczi Tamással folytatott vita után, de azt félelmetesnek tartja, hogy a tények mennyire nem hatották meg a hallgatóságot. Szerinte a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke iránymutatást adott, "Lenin megirigyelné ezt a világos, bolsevista okfejtést", hogy pártot kell alapítani, meg kell nyerni a választásokat, és akkor majd máshogy lesz – a korrupció ügyében is, "a polgároknak meg kuss".

2024. augusztus 26. Megbeszéljük - részlet 24.08.26. Ligeti Miklós
15:01
00:00

Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatója a kormányközeli Tranzit fesztiválon vitázott Lánczi Tamással, az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökével. Félelmetes volt a vita műsorvezetőnk szerint, amire Ligeti úgy reagált: inkább fárasztó. Nem fél, „miért tenném ezt?”, kérdezte.

Az volt a furcsa ebben, hogy nem is nagyon titkolta Lánczi Tamás, hogy azt az „ítéletet”, amit ellenük, a Transparency ellen megindított vizsgálat lezárásaként kellene meghozniuk, már a vizsgálat megindulása előtt, vagy annak nagyon korai szakaszában megszövegezték. Tehát pontosan tudják, hogy milyen következtetést akarnak levonni, és most azt akarják elbábozni, hogy ez az ítélet nem a prekoncepcióik és fantazmagóriáik következménye.

A félelmetes sokkal inkább az volt, hogy a tények mennyire nem hatották meg a hallgatóságot – mondta. Felsorolt néhány fontos számot, amely a tevékenységük, az általuk indított perek révén vált megismerhetővé a korrupció elmúlt tízéves történetében, mint a lélegeztetőgép-beszerzés 300 milliárdja, az éppen megvalósuló, nagyjából 600 milliárdot kitevő fővárosi irodabiznisz, vagy korábban a letelepedési államkötvény-program, amely „bagatell” a maga 20 milliárdjával, de ki tudja, milyen kockázatokkal járt orosz és kínai álbevándorlók révén. Mindezt elmondani „annyi értelme volt, mintha a Balatonba öntöttem volna még három pohár vizet”, tette hozzá. Megjegyezte azt is: volt olyan, velük nem szimpatizáló, gyakran bekiabáló néző, aki a vita után odajött hozzá és gratulált neki, ami meglepte.

Elmondása szerint ez a vádló és a vádlott tárgyalótermen kívüli, furcsa párbeszéde, amibe csak azért mentek bele, mert majdnem tíz éve nem volt olyan alkalom, hogy velük leült volna az általuk kritizált hatalom valamelyik prominens képviselője vitázni. Ezzel együtt is roppant kiábrándító, hogy nem volt közös minimum a résztvevők között – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a vita után esélyesnek tartja-e a hivatal jogkörének bővítését, Ligeti Miklós azt mondta: az őrület mindig fokozható, ahhoz nincs szüksége a hatalomnak ilyen apropóra, hogy megindokolja, miért kell „még erősebb baromságot törvénybe foglalni”. Az pedig egyébként is tudható, hogy Lánczi Tamás lobbizik a lehetőségei kiterjesztéséért, és sejteni lehet, hogy őszre készülhet törvényjavaslat a „még rafináltabb belső ellenséggel szembeni küzdelem jegyében”.

Lánczi arról beszélt, hogy a Transparencyhez hasonlók nem is civil szervezetek, hanem politikai nyomásgyakorló csoportok. Ez is maga után vonhat mindenféle további következményeket, az tehát benne van, hogy még tovább húzzák a srófot. Az Európai Bizottság által megindított kötelezettségszegési eljárás viszont évekig tarthat, nem is látszik, hogy gyorsítani akarnának rajta. Túl nagy reménykedés azt gondolni, hogy minket kívülről megmentenek majd – vélekedett.

„Tegyük tisztába a dolgot, ha valakinek a korrupcióval problémája van, akkor a legegyszerűbb, ha megpróbál közhatalmat szerezni, elindul a választáson, kéri a magyar emberek bizalmát, képviselő lesz, többségbe kerül a parlamentben, kormányt alakít, és akkor föl tud lépni a vélt vagy valós korrupció ellen, ami számára problémát jelent” – fogalmazott Lánczi, aki szerint a TI megalapíthatná például a Magyar Korrupció Elleni Pártot, ez lenne a tisztességes módja a politikai versengésnek.

Ligeti Miklós szerint Lánczi Tamás iránymutatást adott, „Lenin megirigyelné ezt a világos, bolsevista okfejtést”, hogy pártot kell alapítani, meg kell nyerni a választásokat, és akkor majd máshogy lesz. A kurzusváltás a kurzus résztvevőinek a feladata, „a polgároknak meg kuss”. Nekik négyévente egyszer van közük a politikához, amikor „a forradalmi tettet végrehajtják a szavazófülke magányában” – fogalmazott.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Megbeszéljük...
2024. augusztus 26., hétfő 16:45
Műsorvezető: Bolgár György