„Támogassa
Reggeli gyors

Az ENSZ felszólította a kormányt, vonja vissza legújabb menekültügyi törvényét

2/07/2020 07:21

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete arra szólította fel a magyar kormányt: mielőbb kezdeményezze az új menekültügyi jogszabály visszavonását. Jogvédő szervezetek szerint minden korábbinál nehezebb lesz menedékkérelmet beadni. A Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsa a magyar maszkdiplomáciát elemzi, amelyet kevésbé a szolidaritás, mint inkább a politikai célok eszközének lát. Egy magyar film sikeréről is beszámolunk lapszemlénkben: a Liza, a rókatündér indiai remake-et kap.

2020. július 02. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.07.02.)
05:12
00:00

Az új szabály tovább nehezít a menedékkérelmek beadásán

A menekültek számára uniós támogatással fenntartott Infomigrants nevű híroldal adta közre az ENSZ Menekültügyi Biztosságának (UNHCR) álláspontját: a szervezet a magyar kormányt a június 16-án hozott törvény visszavonására szólította fel, mert az alapján most visszafordítják a határnál a menedékkérőket. Az ENSZ megítélése szerint a nemzetközi és az európai törvényeknek valószínűleg nem felel meg a magyar jogszabály, mivel a határnál visszafordított menedékkérőknek most a szomszédos országok követségeihez vagy konzulátusaihoz kell fordulniuk kérvényükkel. Márpedig ez esetben fennáll a lehetősége annak, hogy visszafordítják őket, illetve nem megfelelően bánnak velük, ami az 1951-es menekültügyi egyezmény megsértését jelentené. Úgy fogalmaz az ENSZ közleménye, hogy a menedékkérőknek a gyakorlatban biztosítani kell a területi elérést, hogy ott adhassák be le kérelmüket. Ezzel szemben a kormány szóvivője az Infomigrants megkeresésére e-mailben tudatta, hogy szabályozott menetrend szerint így is leadhatja kérelmét a menekült. Akik illegálisan akarnak bejönni az országba, azok mennek szembe a magyar és az uniós törvényekkel. Harmadrészt a magyarok azt akarják, hogy a kormány megvédje a schengeni határokat, és kívül tartsa az illegális bevándorlókat. A jogvédő szervezetek arra hívják fel a figyelmet, a mostani törvényi szabályozás az eddiginél is nehezebbé teszi, hogy más uniós országokba Magyarországon keresztül eljuthassanak a menedékkérők.

Illegális bevándorlás - Elérte a migránsmenet a magyar hat?
 
 A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult menekülők a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd
 
 


Szolidaritás vagy nacionalista politika?

Mennyire voltak szolidárisak az uniós kormányok a koronavírus kitörésekor miképp segítették egymást a váratlan helyzetek és szokatlan körülmények között – erre kereste a választ a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsának vizsgálata, az úgynevezett Szolidaritás-nyomkövető. Az objektív mutatók alapján megállapítható, hogy a Magyarország Franciaországon és Németországon kívül a többi országnál több önálló kezdeményezéssel élt, amellyel szolidaritását bizonyította. Ami – írja az elemzés – a korábbi tapasztalatok alapján azért meglepő, mert általában nem ez volt a jellemző a magyar kormányra a 2015-ös menekültügyi válság kezdete óta. Ugyanakkor az is kiderül a vizsgálódásból, hogy más mintát követett a többiekhez képest szolidaritása kifejezésére. Azaz nagyjából nem is volt köze a koronaválsághoz. Mindenesetre a magyar kormány már a járvány kitörésekor kifogásolta, hogy az Európai Unió nem volt képes a válság hatékony koordinálására. Pedig már a kezdeti stádiumban jelentős, több tucatnyi magyar programot segélyezett jelentős támogatásokkal.  Az, hogy a kormány az olaszoknak vagy éppen a határon túli magyaroknak szájmaszkokat adományozott – az elemzés 710 ezret tart nyilván -, Orbán hosszútávú, nacionalista politikai céljait szolgálták alapvetően, illetve a migrációs politika hárítását, tehát korántsem volt önzetlen a magyar kormány részéről az első látásra nagyvonalú szolidaritás.

A német megszállástól '56-ig

Az orosz 24-es tv-csatorna a német megszállás idején érkezett szovjet csapatok tevékenységétől kezdve az ÁVO átalakulásán át Rákosi hatalomba ültetéséig számos történelmi pillanatot rögzített abban a dokumentumfilmben, amelyben a titkosszolgálatok szerepét mutatja be az ország szovjet megszállásának folyamatában, a kommunizmus kiépítésében, abban, hogy miként lett Magyarország a Szovjetunió szatellitországa. A történetet egészen '56-ig, a Nagy Imre vezette forradalomig viszi végig.

Indiai rókatündér

Liza, a rókatündér nemcsak itthon, külföldön is számos díjat nyert és most Indiában indulhat útjára újabb karrierje – tudjuk meg az indiai Telangana Today beszámolójából. Neha Sharma főszereplésével átültetik hindi nyelvre és az ottani viszonyokra adaptálják a filmet, aminek sikerét négy pontban foglalta össze az indiai sztár: humoros, van benne szerelem és vágy, miközben horrorisztikus is. Izgalmas keveréke ez az életnek és a művészetnek.

Gigantikus áfacsalás

Végül az osztrák Nachrichten cikke arról szól, hogy két éven át nyomoztak abban az áfacsalási ügyben, amelynek során a szomszédos országok bevonásával egész nemzetközi bűnszervezetet, hálózatot sikerült lebuktatni hazánkban – többek között az Europol részvételével. A rendkívül részletes beszámoló szerint az áfacsalás értéke meghaladta a 3,4 milliárd forintot.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Molnár Edvárd

Reggeli gyors
2020. július 2., csütörtök 07.00