„Támogassa
Ötös - Bódy Gergővel

Nem olyan egyszerű újrahasznosítani

2/07/2020 13:28

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutatóval beszélgettünk az újrahasznosításról és arról, tényleg érdemes-e spórolnunk a papírral.

2020. június 30. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Ürge -Vorsatz Diána
11:39
00:00

Ma már a papírtermelés és az ehhez szükséges fakivágás, önmagában nem feltétlenül erősíti az üvegházhatást, illetve a klímaváltozást, mert a Föld nagy részén kimondottan a papíripar számára ültetnek fákat. Ha pedig ezeket a területeket mindig újraültetik, nem csökken a szén-dioxidot megkötő zöldfelület. Természetbarátnak persze így sem mondható a papírtermelés, mert a gyártáshoz nagyon sok kémiai eljárásra van szükség, és mindez a hulladék mennyiségét is növeli – mondta Ürge-Vorsatz Diána. Tehát még ha az alapanyagának nagy része nem is illegális fakivágásból származik, fontos, hogy spóroljunk a papírral. 

Az újrafelhasználás mítosza

Nem tudunk minden hulladékot újrafelhasználni, a szennyezett papírokat semmiképpen, ezért ezeket nem szabad a szelektív szemétgyűjtőbe dobni. A klímakutatók ezt úgy mondják, hogy nem újrahasznosítjuk a hulladékot, mert az eredetihez képest csak sokkal kevésbé hasznos anyagot tudunk belőle készíteni. Tehát mindig egy fokkal rosszabb terméket kapunk. Ezért a fő cél az, hogy a hulladékfelhasználást csökkentsük.

 

 
Marion/Pixabay
 
Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!
Ötös - Bódy Gergővel
2020. június 30., kedd 10:00