„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs a Huxitról: Hiába az agymosás, Kazahsztán helyett még mindig inkább Hollandiába mennek a magyarok

12/05/2022 09:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hogy Volner János Huxitra nevezné át pártját, nem jelenti azt, hogy Orbán ki akarná léptetni Magyarországot az EU-ból. A magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy hiába az agymosás, az emberek jobb élet reményében még mindig nyugatra mennek inkább – véli Balázs Péter. A volt EU-biztos és a Bajnai-kormány külügyminisztere szerint a Delbos-Corfield-jelentés körüli vita tükrében Orbán magára maradt az Unióban, már a lengyelekre sem számíthat.

2022. május 12. Reggeli gyors - részlet 22.05.12. Balázs Péter
08:45
00:00
Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti uniós képviselő szerint Magyarországon a helyzet csak romlott azóta, hogy az Európai Parlament kétharmados többségével elfogadta a Judith Sargentini által készített jelentést a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről. Az általa összeállított állásfoglalásról, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az Unió alapértékei vitatkoztak az Európai Parlamentben.–

A legtöbben kritikával illették a magyar kormányt. Érdekes módon, de már nem először, az Orbán-kabinetnek eddig szoros szövetségesének számító lengyel kormánypárti képviselők közül egy sem szólalt fel ebben a vitában.

"Tagadhatatlan feszültség van a magyar és a lengyel kormány közt" – véli Balázs Péter. A volt EU-biztos és a Bajnai-kormány külügyminisztere a Klubrádiónak azt mondta, az orosz-ukrán háború kapcsán romlott meg a magyar és a lengyel viszony. Míg Lengyelország történelmi tapasztalatai miatt szembehelyezkedik Oroszországgal, addig Magyarország az elmúlt évtizedben a leghűségesebb barátja volt a putyini Oroszországnak az Európai Unión belül, és ez most is így van, hiszen Orbán továbbra is akadályozni próbálja az egységes EU-s fellépést Moszkvával szemben. Ez Lengyelországnak nagyon nem tetszik, és így "az utolsó barátját vesztette el Orbán" Mateusz Morawiecki, a lengyel miniszterelnök személyében. Más szövetségese nem igazán maradt, hiszen Janez Janša volt szlovén miniszterelnök, és Marine Le Pen is elbukta a választást, hiába nyújtott mindkettejüknek többek közt a Fidesz pénzügyi segítséget. 2021-ben a cseh Andrej Babiš maradt alul a választásokon.

Ezek alapján Balázs úgy látja, hogy ha maradtak is szövetségesei Orbánnak, azok a szélsőjobb sarokban találhatók. Matteo Salvini ugyan még "egyensúlyozik az olasz politikában, de nem fajsúlyos tényező". Ez azonban a szakember szerint kevés beteljesíteni Orbán álmát, hogy az Európai Unióban létrehozzon egy szélsőjobboldali tömböt.

 
Balázs Péter
 Fotó: Soós Lajos/MTI
 

Volner János húzását, hogy egyszemélyes pártját átnevezze Huxit párttá, Balázs nem tartja relevánsnak, mert bár szerinte Orbánnak is lehet olyan álma, hogy kilépteti Magyarországot az Európai Unióból, de bárhogy folyik is az agymosás, "ha valaki nehéz helyzetben külföldre indul, akkor véletlenül sem Kazahsztán felé veszi az irányt, hanem Hollandia, vagy az Egyesült Királyság felé". Továbbra is "a nyugati irány, az anyagi jólét az iránytű" ilyen döntéseknél.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Balázs Péterrel
2022.05.12., csütörtök 8:35
Riporter: Mérő Vera