„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Baleset után – Csak okosan!

1/11/2019 06:42

| Szerző: Klubrádió

Egy helyszínelő ad praktikus tanácsokat az autósoknak arról, hogy mit kellene tenni egy baleset után, illetve mit nem célszerű csinálni.

2019. október 30. Élőben a városból - részlet 19.10.30. Balesetek
45:42
00:00

Egy balesetnél három fontos teendője van egy gépjárművezetőnek. Először is meg kell állni. Másodszor meg kell győződnie arról, hogy megsérült-e valaki akár a saját járműben, akár a másik autóban. Amennyiben igen, akkor mentőt, rendőrt kell hívni. Harmadszor el kell kerülni a további baleseteket. Ezek a szabályok.

Vörös László baleseti helyszínelő részletezte, hogy praktikusan hogyan kell eljárni, ha nem akarunk több bajt, kellemetlenséget. Semmiképp ne álljunk félre a baleset után azonnal, akkor sem, ha a másik érintett sofőr unszol, akkor sem, ha mögöttünk már kilométeres az autósor. Vegyük elő a sárga mellényt, amit célszerű az ajtó zsebében tartani, és fényképezzük le a járművek helyzetét. Távolabbról is készítsünk képeket, jó ha látszik rajtuk tábla, vagy más közúti jelzés, egy jellegzetes tereptárgy, féknyom. Olyan képekre van szükségünk amelyek alapján az autót vissza lehetne tenni ugyanarra a helyre, ahol a balesetkor állt. A kocsin lévő sérüléseket közelről ráérünk később is lefotózni.

Ennyi idő alatt egy kicsit meg is nyugszik az ember, s ha ezzel megvagyunk, akkor félre lehet állni, hogy a forgalom megindulhasson. Legyen az autóban baleseti bejelentő, ezt már nyugodtabb állapotban, nyugodtabb helyen töltsük ki. Ha vitába keveredünk a másik gépkocsivezetővel, akkor lehet rendőrt hívni, de arra számítanunk kell, hogy akkor bizony valakinek fizetnie kell, mert a rendőr nagy valószínűséggel bírságolni fog. Ha külföldivel ütközünk és nem értjük egymást, akkor a 112-es telefonszámon lehet segítséget kérni, ott még tolmácsolnak is a két fél között.

Vörös László szerint nem érdemes belemenni abba a megoldásba, hogy a károkozást elismerő fél a helyszínen fizessen x összeget és ezzel el van intézve. Ha mondjuk nincs komoly sérülés a kocsin, csak letörött a tükör például, akkor szoktak ilyennel előállni. Azért veszélyes, mert aki fizet, később visszaélhet ezzel, és vannak olyan sérülések, amelyek szabad szemmel elsőre nem látszanak, majd később egy szerelő veszi csak észre, és ezek százezres nagyságrendű károk is lehetnek.

Amennyiben parkoló járműben okoztunk kárt, amelynek nincs ott a vezetője, akkor is a 112 kínál megoldást, ott be lehet jelenteni, hogy mi történt, és ha kérünk kiértesítést, akkor eléri egymást a károsult és a károkozó. Jobb, mint az adatainkat meghagyni egy cetlin az ablaktörlő alatt.

Még ha közhelyesen hangzik is, tény, hogy a legjobb megoldás természetesen a belesetek megelőzése. Vörös László szerint jó, ha az ember megnéz pár videót, amelyek segítenek megérteni, hogy mi vezet egy balesethez, de még jobb, ha időnként felkeres egy vezetéstechnikai centrumot. Már néhány órás képzés után is másképp fogja látni a közlekedés világát és a saját képességeit.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2019.10.30. 13:00 
Műsorvezető: Fábián László