„Klubrádió
Reggeli gyors

Baranyi: Cégek és pártok összefonódása, bele kell nyúlni a parkolási darázsfészekbe

2/07/2020 14:31

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina, a IX. kerület ellenzéki polgármestere szerint a parkolás rendszere az elmúlt 30 évben nagyjából változatlan volt, 3-4 cég és politikai pártok összefonódására épült, ezen pedig változtatni kell. Ferencvárosban nem terveznek díjemelést, legfeljebb a lakossági engedélyek korlátozása jöhet.

2020. július 02. Reggeli gyors / részlet, Baranyi Krisztina (20.07.02.)
06:18
00:00

Baranyi Krisztina független ferencvárosi polgármestert kérdeztük arról, hogy komoly változások jöhetnek a fővárosi, kerületi parkolásban – bele lehet-e nyúlni ebbe a darázsfészekbe?

A IX. kerület vezetője elmondta: 2015 óta dolgozik a parkolás ügyén, ellenzéki képviselőként kezdett ezzel foglalkozni, mert olyan „jelentősen túlárazott, teljesítmény nélküli szerződéseket kötöttek a kerületek parkolás üzemeltetésére külső cégekkel, amelyek átláthatatlanul és ellenőrizhetetlenül vittek el tízmilliárdokat”. Ezt négy év alatt sikerült adatokkal, tényekkel alátámasztani, és elérkezett az az idő, hogy a főváros átgondolja a szabályozást, ezt ő is a saját eredményének tartja.

Hangsúlyozta: bele kell nyúlni megfelelő bátorsággal a rendszerbe, át kell rendezni azt a piacot, amely eddig 3-4 piaci szereplő és politikai pártok összefonódásával lehetett „ellopni a pénzt Budapestről”. Meg kell teremteni a jogi kereteket a parkolás-üzemeltetés átláthatósághoz, de a főváros csak ezeket határozhatja meg, a kerületeknek azt kell kidolgozniuk, hogy mekkorák a várakozási zónák, a díjtételek, mit kezdenek a gépjárműadóval – amely most nincs, mert elvonta a kormány.

Baranyi Krisztina szerint egyre súlyosabb a parkolási helyzet, egyre nehezebb parkolóhelyet találni, Belső-Ferencvárosban csak lakossági engedélyből másfélszer annyit adtak ki, ahány parkolóhely van. Ezen mindenképpen változtatni kell, mert nagyon rossz hatással van az életminőségre. Szerinte afelé kell haladni, hogy legalább a második autójukról mondjanak le a belvárosiak és váltsanak kerékpárra vagy tömegközlekedésre. Náluk, a IX. kerületben egyelőre nincs napirenden a parkolási díj emelése, a változásokat az év végéig szeretnék kidolgozni. Esetleg annyi korlátozás jöhet, hogy a kerületi parkolási engedély ne az egész kerületre legyen érvényes, hanem az adott lakó környezetére – tette hozzá. 

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Baranyi Krisztina/Facebook

Reggeli gyors
2020. július 2., csütörtök 07.45
Műsorvezető: Lampé Ágnes