„Zajlik
Reggeli gyors

Bárki kerül is kormányra a Fidesz után, át kell alakítania Magyarország demokratikus kultúráját

23/08/2024 07:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Az oknyomozó újságírók démonizálása helyett a kölcsönös türelem kultúráját kell ápolnia – írja a Visegrad Insight. Nemzetközi lapszemle.

2024. augusztus 23. Reggeli gyors - részlet 24.08.23. Kárpáti János lapszemléje
06:23
00:00
Az, ahogyan Donald Tusk lengyel miniszterelnök az előző kormánypárt mélyen beágyazott patrónusi rendszerének a lebontására és az átláthatóság előmozdítására törekszik, értékes tanulságként szolgálhat Magyarország számára, ahol Orbán Viktor rezsimje kialakította a maga kliens- és korrupciós hálózatát - írja a Visegrad Insight elemző portálon megjelent cikkében Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia filozófiai és szociológiai intézetének adjunktusa. 

Felhívja a figyelmet arra, hogy a tavaly decemberben hivatalba lépett Tusk el kívánja számoltatni azokat, akik visszaéltek a hatalommal, és kirabolták a lengyel államot. Jarosław Kaczyński Jog és Igazság – rövidítve: PiS – elnevezésű pártja hatalmas összegeket pazarolt el egy új repülőtér megépítésére, károkat okozott a PKN-Orlen állami ellenőrzés alatt álló olajfinomító irányításában, propagandaeszközzé silányította a közmédia intézményeit, kémprogramokat szerzett be a politikai ellenfelek megfigyelése érdekében, saját hűséges embereivel töltötte meg az állami vállalatokat, és közpénzeket használt fel a párt kenőpénzeként.

Orbán és Kaczyński patrónusi rendszere megdöbbentő hasonlóságokat mutat – írja a magyar kutató, és kiemeli, hogy mindketten informális hatalmi struktúrákat alakítottak ki, ami az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás megindításához vezetett az Európai Unióban. Az informális hatalom létrejöttét az intézményes fékek és ellensúlyok eróziója tette lehetővé. A PiS terve végül kudarcot vallott, de Magyarországon súlyosabb a helyzet, és 2022-ben az EU választási autokráciának bélyegezte az Orbán-kormányzatot – emlékeztet Zgut-Przybylska. A média foglyul ejtésének legújabb vélhető fejleményeként megemlíti, hogy az RTL stratégiai megállapodást kötött az állami 4iG vállalkozással.

A Visegrad Insight szerzője lehetséges kiútként kitér arra, hogy Magyar Péter pártja a felmérések szerint tíz százalékponton belülire szűkítette a TISZA Párt és a Fidesz közötti különbséget, és Magyar a közösségi médiában azt üzente az oligarcháknak és NER-bűnözőknek, hogy vessék tekintetüket Lengyelországra.

Bárki kerül is kormányra a Fidesz után, a mostani lengyelországi változások példáját kell követnie, és át kell alakítania Magyarország demokratikus kultúráját – írja Zgut-Przybylska Edit. Hangsúlyozza, hogy Magyar Péternek szakítania kell a civil társadalommal és a sajtóval szembeni ellenséges hozzáállással, ami Orbán kormányzását jellemzi. Az oknyomozó újságírók démonizálása helyett a kölcsönös türelem kultúráját kell ápolnia. Emellett a TISZA Pártnak latba kell vetnie az Európai Parlamenten belüli befolyását annak érdekében, hogy az EU érdemi lépéseket tegyen a média közép- és kelet-európai foglyul ejtése ellen.

Emlékművet állítottak a szmolenszki légikatasztrófa áldoz
 
Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Miközben a kliensrendszer elleni lengyelországi harc modellként szolgálhat Magyarország számára, a Kaczyński-rezsimmel szemben az igazságszolgáltatás érvényesítése igencsak kihívást jelentő feladat, de ez még inkább érvényes lesz Magyarországra Orbán bukása esetén – vélekedik a Visegrad Insight elemzője. Kiemeli a szabad és tisztességes demokrácia megteremtésének a fontosságát, amihez szükség lesz a társadalom összes olyan rétegének a hozzájárulására, ahol osztják ezt a jövőképet.

Most pedig valamivel rövidebben arról, hogy a Foreign Affairs amerikai folyóirat következő nyomtatott számában megjelenő, de online már közzétett elemzésében Beverly Gage, a Yale egyetem történész oktatója Az autokratikus csáberő címmel a zsarnokoknak a szélsőjobboldalhoz való vonzódásáról ír. A szerző szerint az amerikai liberálisok a Roosevelt által fémjelzett sikeres politika, a New Deal óta figyelemre méltó képességet mutatnak abban, hogy elfeledkezzenek az amerikai jobboldalról. Pedig csak ezután tűnt fel a mcCarthyizmus, vetült figyelem a John Birch Társaságra. Amikor viszont Johnson az 1964-es elnökválasztáson legyőzte az őskonzervatív Goldwatert, ismét meghirdették a jobboldal fölötti teljes és végleges győzelmet. Aztán bekövetkezett Nixon, később pedig Reagan megválasztása. Ronald Reagan döntő győzelme megnehezítette az amelletti érvelést, hogy a konzervativizmus és az amerikaiság összeegyeztethetetlen egymással. Mégis – írja Beverly Gage – sokan úgy vélekedtek, hogy a kifejezett rasszizmus, a nativizmus – a „számunkra Amerika az első” jelszó jegyében – végleg a politika peremére szorult, és részben emiatt sikerült Donald Trumpnak meglepnie az óvatlan liberálisokat.

A szerző felhívja a figyelmet arra is, hogy Trump melldöngető, diktátoros stílusa olyasvalamiben gyökerezik, aminek szintén megvan a maga amerikai hagyománya, nevezetesen a külföldi erős emberek csodálatában. A hierarchiákhoz ragaszkodó, elszigetelődéspárti, nyíltan keresztény orientáció a jelek szerint magával ragadta a republikánus vezetők új nemzedékét. Kiemelkedett egy szélsőjobboldali szubkultúra, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor hódolata körül – olvasható a Foreign Affairs írásában.

Végül pedig rögzítsük, hogy a mértékadó nemzetközi média – így például a Reuters világhírügynökség tényszerűen ismerteti Pintér Sándor válaszát arra a brüsszeli aggodalomra, hogy tömegesen szabadíthat kémeket az EU-országokra az új magyar rendelkezés, miszerint könnyítették az orosz és belarusz állampolgárok számára a Magyarországra munkavégzés céljából történő beutazás engedélyezésének a szabályait. A belügyminiszter válaszának a lényege, hogy ezeket a kérelmezőket is ugyanolyan ellenőrzésnek fogják alávetni, mint másokat, összhangban az uniós előírásokkal.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08.21., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János