„Zajlik
Reggeli gyors

Be kellene vezetni a magyar határok újbóli ellenőrzését – tiltakoznak az uniós tagországok az oroszoknak nyújtott vízumkönnyítés ellen

5/08/2024 06:13

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Kémek szivároghatnak be, szabotázs akciókkal az EU biztonságát fenyegetik – hangzott el a finn közszolgálati rádióban. Nemzetközi lapszemle.

2024. augusztus 05. Reggeli gyors, részlet (2024.08.05) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:26
00:00

Az Európai Bizottságnak azonnal intézkednie kell a magyar kormánnyal szemben, miután az gyorsított eljárásban, július óta oroszoknak és belorusz állampolgároknak biztosít vízumot – most már kormányfő is figyelmeztetett, méghozzá a finn Petteri Orpo. Aki szerint ennek szükségességét aláhúzza, hogy a soros magyar uniós elnökséget már eddig is nagyon kritikusan ítélik meg nagy általánosságban – a legutóbbi felháborodásról a finn közszolgálati rádió, a Yle számolt be vasárnap este, amikor az olimpiai játékokon, Párizsban interjúvolták meg a finn kormányfőt. Tűrhetetlen, hogy a magyar kormány folyamatosan ellenszegül az uniós politikának.  Orpo ezzel együtt jelezte azt is, felvette több tagországgal is a kapcsolatot a helyzetet és annak következményeit tisztázandó. A finn uniós biztos, Ylva Johansson, ez ügyben levelet is küldött a magyar kormánynak, amit az X közösségi hálóra is kitett. „Oroszország ma fenyegetést jelent mindannyiunk számára. Nem kevesebb, sokkal nagyobb óvatosságra int az oroszok ellenőrzése. Kémek szivároghatnak be, szabotázs akciókkal az EU biztonságát fenyegetik. A levelemben felszólítom a kormányt, adjon magyarázatot az intézkedésükre.” Szintén a hétvégén finn uniós képviselők azt kérik a bizottságtól, hogy vonja vissza Magyarország szavazati jogát és bírálja felül a schengeni státuszát. A finn miniszterelnök elmondta a rádiónak, hogy már az év elején figyelmeztetett arra is, hogy újabb és újabb problémák fognak adódni a magyar kormánnyal, ezért át kell gondolni, hogyan lehet fellépni ellene, mert elnézni ezen problémák felett – nem lehet. Nem mellesleg, Orbán legutóbbi, ún. békemissziós útja alkalmával a finn külügyminiszter, Elina Valtonen azt mondta, mindezek láttán felvetődik a kérdés: vajon tényleg megérdemli-e Magyarország az uniós tagságot.

Az ukrán Ukrinform szinte azonnal átvette a finn rádió tudósítását.

 
Petteri Orpo
Pinterest
 

A Kiyiv Post viszont az észt Eesti Päevaleht napilapban megjelent információk alapján tájékoztatja az ukrán olvasókat: idézik, hogy a demokrácia semmibevétele Magyarországon arra figyelmeztet, hogy mi is mindannyian bajba kerülhetünk miatta. Magyarország szuverén döntése lehetne az oroszokkal való szolidaritás, de csak akkor, ha mi az EU-ban nem állapodtunk volna meg közös külpolitikában. Azzal, hogy a határokat résnyire kinyitják az oroszoknak és a belorusz állampolgároknak, az összes tagállam akaratával szembemegy a magyar kormány. Ideiglenesen ki kellene zárni Magyarországot a schengeni övezetből, hogy megértsék a magyar választók, hogy az EU-ban nincs helye az önkényuralomnak. Azt is írják, hogy ezzel a lehetőséggel élve az oroszok bármit megtehetnek az EU területén: lophatnak, kémkedhetnek, gyilkolhatnak, azt teszik majd, amire megrendelést kapnak fizetség ellenében.  Az amerikaiak nem véletlenül nehezítették meg a vízumhoz jutás feltételeit, mert túl sokan – csalók és szélhámosok – visszaéltek a vízummentességgel. Az ukrán Obozrevátyel tovább aggályoskodik, hogy az EU már megint nem bizonyul elég erőskezűnek, mert csak az októberi tanácsülésen vitatják meg az ebből adódó helyzetet, s addig Putyin jócskán összezavarhatja a Nyugatot, ami az EU elleni hibrid háborúhoz vezethet a lap szerint.

A Német Rádió és a Deutschlandfunk közös portálján mindezeken kívül még azt is olvashatjuk ennek kapcsán, hogy a branderburgi belügyminiszter, a CDU-s Michael Stübgen arról beszélt, hogy be kellene vezetni a magyar határőrizete és kontrollt újra. Az uniós törvények erre lehetőséget adnak.

Az orosz média, az URA hírügynökség nem mulasztotta el Szijjártó konspirációs elméletét ismertetni, amit a külügyminiszter a MCC rendezvényén Esztergomban adott elő: miszerint az elmúlt napok eseményei megerősítették benne, hogy Lukoil leállítását az EU intézte el, onnan koordinálták az Ukrajnából érkező olaj útját. Brüsszel nyomást gyakorolt Ukrajnára. S mindez azért történt, mert a magyar kormány a béketeremtésen dolgozik. Ettől függetlenül, ránk – mondja Szijjártó - nem lehet és nem fognak semmilyen nyomást gyakorolni. Sőt még hozzátette azt is, az Unió képes arra, hogy egy tagjelölt országot rábírjon a tagországok energiaellátásának befolyásolására – írja az orosz URA (Urálmenti) hírügynökség.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08. 05., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit