„Zajlik
Reggeli gyors

Kinyitotta Orbán a "fortocskát” az esetleg akár kémkedő orosz és belorusz állampolgároknak

1/08/2024 06:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Andrea a férjének szegezte a kérdést: választanod kell köztem és a Fidesz között. A férje az utóbbi választotta – idéz egy magyar nőt a Washington Post. Nemzetközi lapszemle.

2024. augusztus 01. Reggeli gyors, részlet (2024.08.01) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:41
00:00

A júniusi választási kampányban a kormányzati propaganda által a választókra gyakorolt óriási nyomásról számol be a Washington Post, és többek között az amerikai ABC News tv portál az AP hírügynökség alapján. Sulykolva a szavazónak, hogy ha Orbánra és a pártjára szavazol, akkor békét akarsz, ellenkező esetben háborúpárti vagy. Több mint egy évtizede uralja és ellenőrzése alatt tartja a kormányfő a magyar médiát, amely alapvetően befolyásolja a választói akaratot. Viszont sikerült legyalulni valamit a Fidesz népszerűségéből Magyar Péternek, aki már a választások előtt is azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek „Minden darabjaira hullik Magyarországon. Az állam gyakorlatilag nem működik, csak propaganda van és hazugság” – mondta az újdonsült politikus, aki a korrupció leleplezésével kampányolt. De megjegyezte azt is, hogy a Soros-ellenes kampánynak egyértelműen antiszemita felhangja volt. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint olyan orwelli világot teremtett a médián keresztül Orbán, amellyel a választói akaratot képes korlátok között tartani. Ugyanakkor az online térben masszívan jelenlévők, akiket ugyan nem lehet korlátozni, de még ők is úgy érzik, nem lehet felvenni a versenyt a hagyományos sajtótermékeken keresztül zajló kormányzati propagandával. A médiapiac forrásainak 80%-át uralja Orbán. S emellett a közösségi hálón megjelenő hirdetésekre is óriási összeget fordít. Egyébként az észbontó kampány kapcsán egy válást is megemlít a cikk: a volt feleség nyilatkozott, hogy 33 év házasság után a férje olyan szintű agymosáson ment keresztül, hogy nem bírt vele tovább együtt élni. Andrea a férjének szegezte a kérdést: választanod kell köztem és a Fidesz között. A férje az utóbbi választotta – mondta el. A cikk végül bemutatja a Hadházy Ákos független képviselő által feltárt csalást, amelyet a mezőcsáti ipari park uniós beruházása során követtek el. Az írás egyébként a válságok bemutatását ösztönző Pulitzer Központ támogatásával jött létre.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója Moszkvában
 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor
 
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 
 

Az Ukrinform portálnak arról számolt be a litván uniós parlamenti képviselő, Petras Austrevicius, hogy uniós képviselők egy csoportja levelet ír az Európai Bizottságnak, hogy az orosz és belorusz állampolgárok beutazását megkönnyítő intézkedések miatt szankcionálni szükséges Magyarországot. A képviselő szerint a vendégmunkások ilyetén beengedése biztonsági kockázatot jelent egész Európa számára.

Az ugyanezzel foglakozó DW cikkében már kerek perec kimondják, hogy kémkedés veszélye is fenyeget ezzel a magyar intézkedéssel. Egy német uniós képviselő úgy fogalmazott, hogy ezzel Orbán ismét megerősítette azt a vélekedést, hogy a Kreml érdekeinek szolgálatába állt. A magyar nemzeti kártya programba bejelentkezők 90 napos tartózkodási engedélyt kaphatnak a schengeni övezetbe tartozó tagállamokban, igaz, a tagországok egyenként elbírálhatják, illetve felülbírálhatják belépési szándékukat. Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly kb. 520,000 orosz állampolgár folyamodott az ún. schengeni vízumért, ennek mindössze 10%-át utasították vissza. A háború első évében 690,000-en nyújtották be kérelmüket Oroszországból. Összehasonlításként, 2023-ban összesen 8 millió ilyen vízumot adtak ki világszerte. Oroszország az első öt, legtöbb vízumot kérelmezők között van. Ebből a szempontból bármilyen orosz kém be tud jutni az EU-ba Magyarország segítsége nélkül is- írja a DW.

Az orosz sajtóban végeláthatatlan az ezzel foglalkozó cikkek sora. A Novije Izvésztyija úgy fogalmaz, Brüsszel gyorsan bepánikolt, amint Magyarország kinyitotta a fortocskát (kis szellőző ablakocska a nagy ablakban) az oroszoknak és a belorusz állampolgároknak. Az írás megjegyzi, hogy Orbán tusványosi beszéde után a lengyel külügyminiszterhelyettes feltette a kérdést, ha a magyar kormányfő hiperracionálisnak tartja Putyint és a nyugati politikát irányába irracionálisnak, akkor miért nem lép ki a NATO-ból és az EU-ból Magyarország.

A magyar-lengyel diplomáciai elhidegülés újabb szakaszát mutatta be a Los Angeles Times, szintén Orbán tusványosi beszédére hivatkozva, aki kétszínűséggel vádolta meg a varsói vezetést, mert szerinte még mindig üzletelnek az oroszokkal. A Visegrad Insight vezető helyettese, Magda Jakubowska, tételszerűen cáfolta ezt az állítást: ugyan még vannak orosz olajtartalékaik, de rég nem szállítanak az oroszok se olajat, se gázt Lengyelországnak. Egy évvel ezelőtt még igaz lett volna ez az állítás, de ma már közelsem – szögezte le. Szaúd-Arábiából és Norvégiából kapják az olajat, ugyan közvetve még érkezik orosz olaj, de jelentéktelen mennyiségben. A Los Angeles Times is idézi azt a lengyel diplomáciai véleményt, hogy a NATO-n és az EU-n kívül tágasabb lenne Orbánéknak.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08. 01., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit