„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Kém-over – Hardy Mihály jegyzete

3/08/2024 15:10

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Érdemes itt egy pillanatra megállni és felidézni, hogy kiket is akart Oroszország visszakapni az élmúlt évtizedekben soha nem látott méretű fogolycserében, mert hogy a KGB utódja, az FSZB sem hagy senkit az út szélén.

2024. augusztus 03. Hetes stúdió - részlet l Hardy Mihály jegyzete 2024.08.03.
04:29
00:00
A mostani kelet-nyugati fogolycseréhez nem kellett Berlinbe menni a Kémek hídjának is nevezett Glienicker Brückére vagy a Checkpoint Charlie-hoz, elég volt az ankarai repülőtér. Igaz, nincs már Berlini fal, a határmezsgye a civilizált Nyugat és az orosz-szovjet birodalom között legalább 1600 kilométerre keletebbre tevődött. Valahová a Dnyeper folyó partjára, ahol ukrán és orosz csapatok néznek farkasszemet. És a mostani fogolycsere annyiban is más, hogy ezúttal nem kémeket cseréltek ki a másik oldal kémeire, mint annak idején Gary Powers U-2-es kémrepülőgép pilótát Rudolf Ábel szovjet ezredesre. A héten az Oroszország által túszként lefogott és megvádolt amerikai újságírót és számos emberi jogi aktivistát cseréltek ki az amerikaiak, a németek, a belgák és a szlovénok által elfogott orosz bérgyilkosokra, számítógépes hackerekre és egyéb elítélt bűnözőkre.

Érdemes itt egy pillanatra megállni és felidézni, hogy kiket is akart Oroszország visszakapni, mert hogy a KGB utódja, az FSZB sem hagy senkit az út szélén, feltéve, ha tartani tudja a száját. Ha nem, óhatatlanul kiesik majd egy kilencedik emeleti ablakból. Vagyim Kraszikov például éppen életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amiért Berlinben a nyílt utcán fejbelőtt egy emigrációban élő csecsen-grúz vezetőt. Egy másik oroszt, Vlagyiszlav Kljusint Svájcban fogtak el és adták ki az Egyesült Államoknak, ahol 93 millió dolláros banki sikkasztást bizonyítottak rá az orosz katonai hírszerzés, a GRU kötelékékbe tartozó kémre.

Fogolycsere a Nyugat és Oroszország között
 
 Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején.  l
 Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Voszkreszenszkij
 

Emlékszünk még a Szergej Viktorovics Szkripalra, akit lányával együtt „Novicsok” nevű idegméreggel akart elpusztítani az orosz hírszerzés Nagy-Brittaniában vagy Alekszander Litvinyenkóra, a volt orosz kémre, aki átállt és később egy radioaktív sugárzó anyaggal, polóniummal tették el láb alól. Az elkövetők gyorsan visszatértek Oroszországba, és volt, akiből Putyin pártjában csináltak parlamenti képviselőt – egyfajta jutalmul.

A mostani fogolycserét évek óta tartó titkos tárgyalások előzték meg, amik sokszor megfeneklettek: Például amikor kiderült, hogy az egyik értékes orosz fogoly, akit szintén szerettek volna Nyugatra juttatni, Alekszej Navalnij hirtelen meghalt egy sarkvidéki börtönkolóniában. A mostani sikeres fogolycserében végül számos orosz ellenzéki aktivista szabadult ki, köztük a legismertebb Vlagyimir Kara-Murza, aki mindvégig Oroszország Ukrajnát ért agressziója ellen foglalt állást.

Mindez akár egy netflixes kémfilm forgatókönyve is lehetne, ha nem ez lenne a rideg valóság. Oroszország pontosan olyan terrorista-tússzedő államként viselkedik, mint Irán vagy Észak-Korea, mint a Hamasz vagy a Hezbollah. Csak azért zárt börtönbe amerikai és más állampolgárokat, hogy azokat aztán tárgyalási alapként használhassa fel a saját bérgyilkosai és fegyverkereskedői kiszabadítására.

Ennek a kiterjedt nemzetközi tapasztalatnak, mondhatni a tényeknek a tükrében kell a héten bejelentett újabb magyar intézkedésre tekinteni. Nevezetesen, hogy ún. nemzeti kártyát és ezzel szabad schengeni mozgást kaphatnak orosz és belarusz állampolgárok Magyarország kormányától. Hogy erre – állítólag – a Paks II. projekt szakembereinek beutaztatásához van szükség – nyilvánvaló humbug. A diplomáciai védettséggel megtámogatott orosz kémbank ügye sem ült el még egészen, máris itt van az újabb, a teljes schengeni rendszer megtorpedózását célzó magyar tervezet. Amire logikus és törvényes válasz lenne, ha Ausztria, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország visszaállítaná a teljes határellenőrzést a magyar határon. És amíg a tízórás sorokban vesztegelnénk a kilépésre várva, elgondolkodhatnánk azon: vajon mennyit ért Orbán Viktor ígérete arról, hogy támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni rendszerhez?!

Hardy Mihály jegyzete az augusztus 3-i Hetes stúdióban hangzott el.