„Klubrádió
Esti gyors

Bojár Gábor: A Fudan idehozatala a kormány Kelet felé fordulásának újabb lépése

3/06/2021 23:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Bojár Gábor vállalkozó, a Graphisoft és az Aquincumi Technológiai Intézet alapítója szerint a Fudan Egyetem nem hoz fair versenyt a magyar felsőoktatásba, mert óriási anyagi előnnyel jön, sokkal nagyobbal, mint az ilyen vádakkal illetett és elzavart CEU. Emiatt és a vakcinabeszerzések miatt is úgy látja, a kormány politikája már nem keleti nyitásról, hanem Nyugat helyett Kelet felé fordulásról szól.

2021. június 03. Esti gyors / részlet, Bojár Gábor (21.06.03.)
07:36
00:00

Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft és az Aquincumi Technológiai Intézet alapítója az új Indexen megjelent véleménycikkében arról írt, hogy a Budapestre tervezett Fudan Hungary nem hoz tisztességes versenyt az egyetemi szférába.

Nem fair verseny

Az Esti gyorsban azt mondta: ha a Fudan úgy jönne, hogy kínaiak alapítanak Magyarországon saját pénzükön nemzetközi hírű egyetemet, azzal semmi baj nem lenne. Így viszont két baj van vele, az egyik, hogy magyar pénzből épül, a hitelt magyar adófizetők fizetik vissza, és kínai tulajdonban van. Kínai munkásokkal épül, miközben az egyetemnek kiemelt oktatási területe a hírszerzés; érdekesnek nevezte, hogy nem találnak magyar munkásokat, illetve hozzátette: „az embernek vannak gyanúi”.

Nem tudni, mi lesz Magyarországon meghirdetett szak, de Sanghajban van hírszerzési képzés és büszkék is rá, kiemelten szerepel a tanrendben. Jelezte, egészen a legutóbbi időkig benne volt a tanszabadság a Fudan chartájában, ezt kivették, és betették a helyére a feltétlen hűséget a Kínai Kommunista Párt ideológiájához.

Az európai programozási hét magyarországi zárórendezvénye
 
Bojár Gábor, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója az európai programozási hét, a CodeWeek magyarországi zárórendezvényeként rendezett bemutatón a budapesti Graphisoft Parkban 2014. október 20-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs
 
 

Azért látja úgy, hogy nem fair a verseny, mert óriási magyar és talán kínai pénz is lesz a tervezett egyetem mögött. Sokkal nagyobb anyagi előnnyel jön ide, mint a CEU, amellyel szemben korábban az volt a vád, hogy többet keresnek az oktatók, mint a felsőoktatási átlag. Valóban többet kerestek, de nem annyival, mint amennyiről a Fudan esetében olvasni, ott ugyanis tízszeres összegekről van szó. Ha egy verseny nem fair, akkor a hátrányos helyzetben lévők elvesztik a motivációjukat, fásultak lesznek.

Több mint keleti nyitás

Szerinte a kormánynál már nem keleti nyitásról, hanem Nyugat helyett Kelet felé fordulásról van szó, és ehhez azt hozta fel példaként, hogy elzavarták a CEU-t, amely világszínvonalú képzést nyújtott, ráadásul nem a mi pénzünkön, tehát hozta, nem vitte a pénzt. Helyette pedig behoznak egy kínait.

Ugyanez látszik a vakcinák beszerzésénél is: lemondják a jövő évi Pfizer-megrendelést, korábban lemondtak egy Moderna-szállítmányt, mert van elég kínai. Holott mindkettőnek jobb a hatékonysága és az előbbieket, az mRNS-típusú vakcinákat könnyebb, olcsóbb a koronavírus új mutánsaihoz igazítani, mint az elölt víruson alapulókat.

Szerinte logikusnak tűnik, hogy oroszoknak és a kínaiaknak a magyarországi befolyásszerzés addig értékes, amíg Magyarország az EU és a NATO tagja, így a kormány „formálisan nem lép ki, hanem belülről bomlasztja” ezeket – vélekedett Bojár Gábor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathaják meg.

Esti gyors
2021. június 03., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János