„Klubrádió
Fülbevaló

Brad Pitt és Bárdos András ugyanattól szenved

30/07/2019 18:13

| Szerző: Klubrádió

Egyszerűen nem tudnak különbséget tenni az arcok között a prozopagnóziában szenvedők, előfordul, hogy közeli ismerőseiket, hozzátartozóikat sem ismerik fel, ha a szemükbe néznek. Kínos helyzetek sorát okozhatja az arcvakság, ami Magyarországon is százezreket érint.

2019. július 30. Fülbevaló-részlet/ Németh Kornél adjunktussal (19.07.30.)
28:22
00:00

Vannak emberek, akik annyira nem képesek megkülönböztetni egymástól az arcokat, hogy a saját gyereküket sem ismerik meg az óvodában. Ők prozopagnóziában, vagyis arcvakságban szenvednek.

Szerencsére a betegség nem mindenkinél ennyire súlyos, de a Klubrádiónak nyilatkozó szakértő, felsorolt egészen extrém eseteket is;

Anya, te vagy az?

Az emberek nagyjából 2 százaléka arcvak, vagyis Magyarországon 200 ezer embernek okozhat nehézséget, hogy megkülönböztesse egymástól az emberi arcokat, ami súlyosabb fokú arcvakság esetén azt jelenti, még közeli hozzátartozóikat sem ismerik fel, ha a szemükbe néznek. Sőt, előfordulhat, hogy saját magukat sem képesek azonosítani fényképen.

Megtörtént az is, hogy anya és lánya úgy utaztak hosszan egymással szemben a buszon, hogy nem ismerték meg egymást, csak a kapujuk előtt, amikor kiderült, ugyanabba a házba tartanak – mondta Németh Kornél, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Arclabor projektjének vezetője.

 
Marilyn Monroe, Margaret Tatcher
 
 

Egyformák, mint a kínaiak ...

A BME kognitív tudományi tanszékének adjunktusa szerint a prozopagnóziában szenvedők számára felismerni egy arcot hasonló feladat lehet, mint egy európai embernek az, ha nagyon sok, hasonló korú, nemű és testalkatú kelet-ázsiai ember tömegéből kellene kiválasztania egy bizonyos, előtte fényképen látott személyt.

Tehát nem arról van szó, hogy az arcvakok nem látnak, vagy rossz a memóriájuk, esetleg arc helyet valami egészen mást érzékelnek. Ők nem csak egy másik rassz esetén vannak bajban, ha fel kell ismerniük az arcok közti különbséget, hanem minden esetben, egyszerűen nem állnak össze számukra egésszé a finom részletek.

Az, hogy egy európai nehezebben különbözteti meg az ázsiai vagy afrikai arcokat, és viszont, normális jelenség, mert az idegrendszer a fejlődése során a személyt körülvevő környezethez adaptálódik.

Ha valaki homogén környezetben nő fel, és szinte csak ugyanazon rasszhoz tartozó emberek veszik körül, akkor az agya azt a mintát tanulja meg és tárolja, és ezen módosít folyamatosan a bejövő újabb arcok látványa alapján. Az alap tehát ismert, így viszonylag kevés információ alapján is differenciálni tud az ingerek között. Ha azonban ismeretlen mintával, másik rassz arcaival találkozik az agy, akkor az új vonásegyüttest tartalmazó arckészlet idegen lesz a számára, és sokkal nehezebben megy a kódolás és felismerés.

Mozi, az nem. Szégyen, szorongás gyakorta

Az arcvakságban szenvedők tájékozódási nehézségeik miatt általában nem szívesen látogatják a tömegrendezvényeket, és arról is nagyon gyakran beszámolnak, hogy nem szeretnek filmet nézni, mert elvesznek a történetben. Ha nincsenek markáns különbségek a szereplők arcai között, például bőrszínükben, akkor nem tudják követni a cselekményt. Csak a hang alapján ugyanis nem megy a megkülönböztetés, mert egy film hossza nem elég ahhoz, hogy az ember megszokja, megtanulja kihez, melyik hang tartozik.

 
Brad Pitt arcai
 

Nem csak a filmek nézői, hanem szereplői között is vannak arcvakok, a legismertebb köztük Brad Pitt amerikai színész, aki nyíltan vállalja állapotát. Utóbbi azért fontos, mert sokan szégyellik a problémájukat, szoronganak miatta, akár azért is, mert a környezetük értetlen, türelmetlen velük szemben, bolondnak, undoknak tartja őket. A munkahelyen még megismerte a kollégáit, bezzeg a buszmegállóban elmegy mellettük – hangozhatna a tipikus kritika.

Felesége súg az arcvak televíziósnak

A prozopagnóziában szenvedőknek, feltéve, hogy azonosították állapotukat, hazai ismert emberek is példát mutathatnak, akik Brad Pitthez hasonlóan vállalják arcvakságukat, így Nyáry Krisztián író és Bárdos András újságíró, tévés műsorvezető.

A televíziós, mint korábban elmondta, arcvaksága miatt folyton kínos helyzetbe keveredik, ha egy ideje már nem találkozott vele, akkor egészen közeli ismerőssel is tud percekig úgy beszélgetni, hogy fogalma sincs, kicsoda. Ha nagyobb társaságban vannak, akkor a felesége súg neki, hogy tudja, épp kivel áll szemben. Bárdos szerint az arcvaksággal nincs mit tenni, ezzel együtt kell élnie – miközben gyakorolja a bocsánatkérést.

Az arcvakságról szóló beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló/ Németh Kornél adjunktussal
2019. július 30., kedd 13.15
riporter: Kovács M. Veronika