„Zajlik
Reggeli gyors

Csillag István: A megszorító csomag üzenet a minisztereknek

23/09/2024 11:20

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A múlt héten megjelent 130 korábbi határozatot módosító döntéssel bőven nem csak presztízsberuházások támogatását vágták vissza – mondta Csillag István a Reggeli gyorsban. A volt gazdasági miniszter szerint játék a szavakkal, hogy bizonyos projekteket "elhalasztunk", ez olyan, mintha azt mondanánk, "idén nem ebédelünk, majd jövőre bepótoljuk".

2024. szeptember 23. Reggeli gyors - részlet l Csillag István 2024.09.23.
07:16
00:00
A csütörtök este megjelent, 130 pontos megszorító csomagban ugyan sok a kulturális területet érintő, illetve a presztízsberuházásokat elodázó döntés, szó sincs arról, hogy csak ilyeneket tartalmazna.

Statuáló jellegű kormányhatározat született, lényegében minden területet érint, sok esetben felezik, harmadolják vagy teljesen visszavonják az odaígért pénzeket – summázott Csillag István, volt gazdasági és közlekedési miniszter a Reggeli gyorsban. A közgazdász szerint a határozat üzenet az ágazati minisztereknek, a különböző igények megfogalmazóinak, azt mondja, "olyan vagyok, mint a cserkész, összehúzom a nadrágszíjat, ne próbáljátok meg kijátszani ezt a szigorúságot". 

Hogy mennyire nem csak presztízsberuházásokról van szó, arra Csillag példaként a mentőket hozta fel: az Országos Mentőszolgálat járműellátásáról, a mentőautók hazai gyártásáról szóló határozatot lényegében visszavonták. Ez a jövőre nézve azt jelentheti, hogy a mentők olyan állapotban lesznek, mint mondjuk a vasutak –véli a volt miniszter.

Vannak olyan projektek is, amelyeknél elképzelhető, hogy indokolt a támogatás csökkentése. A törökbálinti tüdőgyógyintézet bővítésére és átépítésére – ami megintcsak nem a presztízs kategóriába tartozik – eredetileg 500 millió forintot szánt a kormány, ezt most 250 millióra csökkentették. Lehetséges, hogy ennyiből is meg lehet oldani, ezt nem tudjuk, majd meglátjuk. A konkrét példától függetlenül viszont tudjuk, hogy a haverok végezte beruházásokat rendre túlárazzák – utalt Csillag arra, hogy talán most ennek a tere is szűkül. 

A kormányzati kommunikáció természetesen nem használja a megszorítás kifejezést, illetve több projektnél csupán "halasztásról" beszélnek. A közgazdász szerint ez pusztán játék a szavakkal, olyan mintha azt mondanák, "idén nem ebédelünk, majd jövőre bepótoljuk". Csillag úgy véli, szóhasználat ide vagy oda, a közvélemény érzékeli mi történik, össze tudja rakni, hogy kevesebb pénz van és az is – ha még jut – az oligarchák kezébe kerül – ebben pedig fontos szerepe van Magyar Péter szókimondásának is.

A volt miniszter arról is beszélt, hogy tavaly több többletforrás mellett volt negatív a gazdasági növekedés, mint amennyi idén érkezik a gazdaságba. A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2024. szeptember 23., hétfő 07:43
Riporter: Szénási Sándor