„Támogassa
Hetes Stúdió

Csöbörből vödörbe? Kádártól Orbánig – Hetes Stúdió ajánló

10/07/2021 13:39

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

Hetes Stúdió szombaton Dési Jánossal. Szó volt a visegrádi négyekről, az egyszemélyes kormányzásról, a civilszervezetek vegzálásáról és a magyar kormány jogállami normasértéseiről. A második órában pedig megbeszéltük a héten történteket.

 

2021. július 10. Hetes Stúdió (2021. július 10., szombat 15:00)
105:36
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Július 1-től Magyarország a V4-ek soros elnöke. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mi várható? Van-e még jelentősége a V4-nek? Mikecz Dániellel, a Republikon Intézet elemzőjével beszélgettünk. 

v4
 
Visegrádi négyek
 

Csöbörből vödörbe? Kádártól Orbánig Magyarországot meghatározta az egyszemélyes kormányzás. De következik-e ebből az az illiberális rendszer, amiben ma élünk? Pogátsa Zoltánt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docensét kérdeztük. 

Pogátsa Zoltán
 
Pogátsa Zoltán
 
 

A civilszervezetek vegzálása évek óta kéznél van, ha a kormány valamiről el akarja terelni a figyelmet. Ha ezzel még azt is sikerül elérni, hogy sokaknak elvegye az adományozó kedvét, az csak járulékos nyereség a hatalomnak. Amely amúgy arra is arra törekszik, hogy lehetőleg a sarokba szorítson valamennyi neki nem tetsző olyan alapítványt, szervezetet, sajtóterméket, amelynek fő bevétele a közösségi finanszírozás – többek közt a Klubrádiót is. Persze hogy mi is a pontos kormányrendelet tartalma, azt még nem tudni, úgy tűnik, érdemes folyton a facebookon lógni – a kormány mostanában azon pontosítja rendeleteit. Józsa Márta összeállítása.

 
Kim Lane Scheppele
 
 

Amit mi írtunk, azt már holnap postázhatná a kormánynak az Európai Bizottság – nyilatkozta Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza rádiónknak, aki R. Daniel Kelemen, illetve John Morijn jogprofesszorokkal együtt írta meg azt az 50 oldalas jelentést, amelyben pontról pontra végigvették, hol követett el jogállami normasértéseket az Orbán-rendszer. Interjúnk két szerzővel, Kim Lane Scheppelevel és R. Daniel Kelemennel. Csernyánszky Judit összeállítása. 

Megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Zimre Zsuzsával, Rózsa Péterrel és Bolgár Györggyel. 

Hetes Stúdió
2021. július 10. szombat 15:00
Műsorvezető: Dési János
Szerkesztő: Herskovits Eszter