„Klubrádió
Hetes Stúdió

Demeter Szilárd 23 milliárdos popközpontjától az ujgurok üldözéséig

13/03/2021 14:00

| Szerző: Klubrádió/szg

Demeter Szilárd miniszteri biztos 23 milliárd forintot kap popkulturális és társművészeti központ létrehozására; félnek a pszichoterapeuták, hogy a munkájuk miatt eljárás indulhat ellenük egy törvénymódosítás után; Kína emberiség ellenes bűncselekményeket követ el az ujgurok ellen, de mit lehet tenni?; Interjút adott a Klubrádiónak az új brit nagykövet, Paul Fox. Ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2021. március 13. Hetes Stúdió (2021. március 13., szombat 15:00)
105:48
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Elődeihez hasonlóan Paul Fox, az Egyesült Királyság új nagykövete is komolyan tanul magyarul - mondta el bemutatkozó interjújában a Klubrádiónak. Rákérdeztünk, minek köszönhető, hogy az Uniót megelőzve élen járnak az oltási kampányban, de arra is, Skócia és az ír helyzet nem zökkenőmentes Brexit utáni állapotról tanúskodik. A legfontosabb bevándorlási törvényi változásokról is kaptunk tájékoztatást. Csernyánszky Judit interjúja. 

Popkulturális és társművészeti központot létesít 23 milliárd forintból a kormányzati kultúrharc felkent vezére, Demeter Szilárd. Újabb és újabb összegek folynak be hozzá, egyre nagyobb a hatalma. De mit tud elérni? Megváltoztatható a közízlés, ha sok pénzért sulykoljuk, hogy mit kell szeretni? Lázár Domokossal, az Esti Kornél zenészével és az Eötvös Károly Intézet jogászával beszélgettünk.

Demeter Szilárd
 
Demeter Szilárd (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

Félnek a pszichoterapeuták, egy törvénymódosítás miatt bármikor büntetőeljárás indulhat ellenük pusztán azért, mert a munkájukat végzik. A jogalkotó szándéka elvileg az lett volna, hogy kiszűrje azokat, akik tudományos képzettség nélkül vállalnak lélekgyógyítást. Ezért is nevezi kuruzslótörvénynek a szakma. Csakhogy jogszabály az auragyógyítók, csakratisztítók és hasonlók kiszűrésére alkalmatlan, hiszen ők eleve nem hívhatják magukat terapeutáknak. Családterapeuták, művészetterapeuták, mozgásterapeuták, pszichodráma-vezetők, mentálhigiénés szakemberek, coach-ok viszont használhatnak terápiás eszközöket, amelyeket hivatalosan is oktatnak nekik – most pedig akár börtönnel fenyegethetik őket, ha a gyakorlatban alkalmazzák azt, amit tanultak. Egy művészetterapeuta az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben – a testület befogadta a beadványt. Józsa Márta riportja. 

Bizonyítékok vannak arra, hogy Peking meg akarja semmisíteni az ujgur népet – derül ki az ötven nemzetközi szakértő által összeállított jelentésből. Ez az első alkalom, hogy nem kormányzati szerv állapítja ezt meg. Számíthat-e szankciókra Kína? Megállítható egy világhatalom által elkövetett, emberiség ellenes bűncselekmény? 

A műsor második órájában megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Ónody-Molnár Dórával, Zentai Péterrel és Bolgár Györggyel

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Hetes Stúdió
2021. március 13., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor