„Zajlik
Esti gyors

Dés: Még nagyobb zavart és katyvaszt okoz a kereszt a Szabadság-szobor talapzatán

24/08/2024 16:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Komikusnak és értelmetlennek tartja a Szabadság-szobor talapzatára tervezett keresztet Dés László. A zeneszerző az ügyben kezdeményezett népszavazásról beszélt.

2024. augusztus 23. Esti gyors - részlet 2024.08.23. Dés László
07:07
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Fővárosi Közgyűléshez a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetése mellett művészek, közéleti szereplők, tudósok, hogy megakadályozzák a tervet, amely szerint hatalmas keresztet helyzenének el a Szabadság-szobor talapzatán.

„Tősgyökeres budapesti vagyok, itt élek, és hozzám nőtt ez a szobor” – mondta az Esti gyors pénteki adásában a kezdeményezés egyik aláírója, Dés László zenész, zeneszerző, hozzátéve, hogy a szobor úgy lett Budapest jelképe, hogy egykor „szovjet emlékműnek épült”.

Szerinte jól jelképezi a jelenlegi azt a „katyvasz, zavaros ideológiai halmazt”, ahogy egy volt szovjet emlékműből egy katolikus keresztény jelképet akarnak csinálni. „Ez maga az elmebaj” – tette hozzá. „Számomra teljesen tragikomikus ez az egész” – összegezte Dés. Olyan „látványpékséget” lát benne, ami még nagyobb katyvaszt és zavart okoz.

Kifejtette, a volt szovjet emlékmű, a szovjet hadsereg győzelmének ünnepére jött létre, hogy kiűzték Budapestről és az országból a német hadsereget. Mindezek alapján céltalannak tartja a kereszt elhelyezését: „elrontunk valamit, miközben nem hozunk létre semmi mást”.

„Ha népszavazás lesz, bihztos vagok benne, hogy ezt a többség nem akarja majd, mert komikus és értelmetlen” – foglalta össze véleményét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Dés Lászlóval
2024.08.23., péntek 18:35
Riporter: Szénási Sándor