„Zajlik
Megbeszéljük...

A kereszt-kérdés tétje, hogy a budapestiek meddig hagyják meg a hatalom játszóterének a városukat

23/08/2024 18:20

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Gellért-hegyre tervezett kereszt egy újabb példája annak, amikor a budapestiek feje fölött születnek olyan döntések, amely nemcsak hogy átformálják a városképet, de jelentős szimbolikus üzenettel is bírnak – mondta Andor László közgazdász, az MSZP elnökségének tagja a Megbeszéljük című műsorban.

2024. augusztus 23. Megbeszéljük-részlet (2024.08.23.) Andor László
11:16
00:00

Ez a kereszt most annak a feladványa, hogy a budapestiek a maguk szimbolikus tereit mennyiben hagyják meg játszótérnek a konzervatív hatalom számára – mondta Andor László. A volt európai uniós biztos szerint nem először születnek a budapestiek feje fölött olyan döntések, amely nemcsak hogy átformálják a városképet, de jelentős szimbolikus üzenettel is bírnak.

Simicskó István korábban azt nyilatkozta, azért kell kereszt a Szabadság-szoborra, hogy Magyarország példát mutasson Nyugat-Európának, ahol hanyatlik a kereszténység. Andor László erre úgy reagált, hogy ez a kereszt inkább azt üzenné, hogy mindenki fogadja el azt a konzervatív értékrendet, amivel Budapestnek egy nagyon nagy része nem azonosul. Hozzátette, felmérések szerint Budapest a leginkább európai szemléletű városok közé tartozik, ahol a különféle identitások rangsorában az európaiságnak nagyon nagy szerepe van. Az európai civilizációnak nagyon sok összetevője van, s ennek a kereszténység az egyik eleme sok más mellett – mondta a volt európai uniós biztos.

"Valószínűleg nagyon súlyosan eltorzítja mind a történelmi emlékezetet, és sokaknak konkrét sérelmet okoz abból a szempontból, hogy hogyan emlékeznek vissza a második világháborúra és az azt követő békére" – mondta Andor László a Szabadság-szobor talapzatán a kormányzat által elhelyezni kívánt kereszthez kapcsolódóan.

Andor László az Indexen jelentetett meg véleménycikket a témában a Gellért-hegyi keresztrejtvény címmel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Andor Lászlóval
2024. augusztus 23., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György