„Zajlik
Megbeszéljük...

Perintfalvi: Ha már kiteszik a keresztet, égesse őket!

16/08/2024 20:46

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Ha már a kormány használja a keresztény szimbolikát, akkor politikájában olyan értékeket kellene megjeleníteni, ami illeszkedik ehhez a krisztusi vízióhoz – mondta Perintfalvi Rita teológus a Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszttel kapcsolatban.

2024. augusztus 16. Megbeszéljük - részlet 24.08.16. Perintfalvi Rita
13:52
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, erőteljes visszatetszést keltett a hír, hogy keresztet tesznek a Szabadság-szobor talapzatára. Míg mások mellett Erő Zoltán, a főváros főépítésze aggasztónak tartja, hogy  „teljesen bizarr koncepciók mehetnek át vita nélkül”, legutóbb Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, azért van erre szükség, hogy „Magyarország példát mutasson a hanyatló Nyugatnak”.

„Azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy ez a kereszt egy Krisztus-szimbólum, vagy sokkal inkább a politikai kereszténység hatalmi térfoglalása” – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó. Hozzátette, a szobor környezete amúgy is tele van mindenféle szimbolikával, és nagyon sok elnyomó hatalom jelképei megjelennek, mint amilyen a Habsburg elnyomás jelképe, a Citadella és ott volt a szovjet elnyomás jelképe, a szovjet katona. „Mindig olyan tér volt, ahol koncentrálódott annak az igénye, hogy egyfajta hatalmi erőfitogtatásává váljon.”

Az alapján pedig, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond terveiben nem szerepelt ez a kereszt, az örökösei sem helyeslik a változtatást, és a fővárosi lakosok számára különösen fontos jelképről van szó, Perintfalvi számára Budapest provokációjának tűnik.

„Ha már használjuk a keresztény szimbolikát, akkor olyan értékeket kellene a politikánkban megjeleníteni, és nem csak a retorika szintjén, ami illeszkedik ehhez a krisztusi vízióhoz. Nagyon remélem, ha kikerül ez a kereszt, égetni fogja őket valamilyen módon és a lelkiismeretüket zavarja majd, bár erre nem nagyon volt mostanában példa” – foglalta össze véleményét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2024.08.16., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György