„Klubrádió
Esti gyors

Elképzelt Lajos – Selmeci János jegyzete

26/11/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Aki hazudik, az ártatlan?

2021. november 26. Esti gyors - részlet 20.11.26. Selmeci János jegyzete
02:11
00:00
Képzeljünk most el egy országot, Európa közepén van valahol, s bár nem mindig látszik rajta, az Európai Unió büszke tagja. Ennek az elképzelt országnak az elképzelt kormánya vélhetően megfigyelt és lehallgatott újságírókat, ellenzékieket, valószínűleg lehallgatták még a saját haverjaikat is. A feltételes mód fontos, hiszen az elképzelt ország elképzelt kormánya sosem ismerte el, hogy használták az elképzelt lószerű állatról elnevezett, nagyon is valóságos kémszoftvert. Aztán jött Lajos.

Elképzelt Lajos korábban tagja is volt az elképzelt kormánynak, régi harcostársa ő az elképzelt ország miniszterelnökének, és aki ismeri, sokkal okosabbnak tartja annál, mint amennyire okosnak a tévében látszik.

De hiába az a sok ész, Lajos elszólta magát.

Elképzelt Lajos elkotyogta, hogy a belügyminisztérium vásárolta meg a szoftvert, amit még elképzelni is kínos, hiszen minősített adatot bűncselekmény nyilvánosságra hozni, ahhoz pedig aztán tényleg erős képzelőerő szükséges, ha valaki szerint csupán a véletlen műve, hogy a belügyminisztériumnak is pont van olyan szoftvere, amivel amúgy mások és máskor újságírókat hallgatnak le.

Szerencsére az Elképzelt Lajos elképzelt kormányához elképzelhetetlenül hűséges elképzelt ügyészség kreativitása nem csak képzelt, hanem annyira valóságos, hogy kifundálták a megoldást; elképzelt Lajos hazudott. Hiszen ha Lajos hazudott, akkor minősített adatot sem hozott nyilvánosságra, a belügyminisztériumnak sincs szárnyas lovas kémszoftvere, látnivaló sincs, kivéve talán Lajost, aki egyedül áll a mezőn, megalázottan, fején bohócsipkával, és nagyon örül annak, hogy ez az egész csak egy elképzelt történet.

Mert ha mindez valóságos lenne, akkor Lajosnak most le kellene mondania, a pártja jó eséllyel elveszítené a következő választást, sokan pedig annyira megharagudnának Lajosra, hogy azt elképzelni sem tudja.

Selmeci János jegyzete a 2021. november 26-i Esti gyorsban hangzott el.