„Ki
Esti gyors

"Évek múlva az internetszolgáltatás valóban az űrből jöhet"

11/07/2024 09:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az internet alapkoncepciója még katonai fejlesztésként az volt, hogy olyan adatközlő hálózatokat építsenek ki, amely túléli egyes csomópontjai megsemmisülését. Ezért Péter-Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakértő nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a sérülékeny kábelek helyett műholdak végezzék az adattovábbítást kontinensek közt.

2024. július 10. Esti gyors - részlet 2024.07.10. Péter-Kovács Zoltán
06:56
00:00

A NATO 400 ezer euróval szállt be abba a kutatás-fejlesztési projektbe, ami az internet adatforgalmát bonyolító tenger alatti kábelek mögé adna egy vészhelyzet esetén bevethető tartalék műholdas rendszert – írta a 24.hu. Az internet adatforgalmának az a része, ami egymástól kontinensnyi távolságban levő szerverek között zajlik (és ez a forgalomnak elég nagy hányada), egy több százezer kilométernyi, tenger alatti kábelhálózatot használ.

"Azt gondolom, hogy a realitása valós, az internet alapkoncepciója folytatódna csak, hiszen úgy indult az egész még katonai fejlesztésként, hogy olyan hálózatot terveztek felépíteni, amely kiállja egyes csomópontjainak elpusztítását" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Péter-Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakértő az internet-szolgáltatás űrbe költöztetéséről. Hozzátette, ezt szárazföldön belül mára többé-kevésbé sikerült elérni, a szűk keresztmetszetet a földrészek közti, az óceánok fenekén futó kábelek jelentik, amelyek sérülékenyek. Az országok ma már sokkal kitettebbek az internetelérésnek, komoly gondot okozhat, ha elvágják őket a digitális világtól. Izland például csak ezeken ez óceánok alatt futó kábeleken tud kommunikálni.

2008-ban Grúziában az orosz–grúz háború előestéjén a digitális szolgáltatásokat sorra lekapcsolták. Ez érthetően zűrzavart okozott a polgári lakosság körében, mert például ellehetetlenült a kártyás fizetés, és a pénzfelvétel is.

A világűrbe helyezni át a szolgáltatáshoz szükséges technológiát évekbe telhet, de nagyon sok "kocka" megvan már ehhez, például a műholdas adattávközlés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Péter-Kovács Zoltánnal
2024.07.10., szerda 18:53
Riporter: Szénási Sándor