„Klubrádió
Esti gyors

Ez már a kampány? - Herskovits Eszter jegyzete

30/08/2019 18:00

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

Ez lenne a kilenc éve regnáló kormánypárt kampánya? Hogy fröcsög az ellenzékre, amiért el merészel indulni a választáson?

2019. augusztus 30. Esti gyors-részlet (2019.08.30. Herskovits Eszter jegyzete)
02:03
00:00
Tarlós István nemrég destabilizációs kísérletnek nevezte az ellenzéki kampányt, amely, idézem, mert ezt én így nem tudnám szavakba önteni: szimulációt próbál sugallni. És ennek a városvezető szerint - megint idéznem kell - revansista, indulatos, ismétlem, indulatos kampánynak az a célja, hogy most októberben megnyerjék Budapestet, majd az országos választáson leváltsák az Orbán-kormányt.

Példátlan szándék ez, tényleg.

A kormánysajtó hamarabb kapcsolt, már jóval korábban felháborodott ezen, ott csak roncsellenzékként emlegetik a nem fideszes politikusokat. Meg előnytelen képek is keringtek ellenzéki jelöltekről a hívek között a közösségi oldalakon, mintegy elrettentésként mutatva, hogy ezeknek az ellenzékieknek van képük – és micsoda képük! - elindulni a polgármesteri székekért.

Én meg csak nézek értetlenül. Átaludtam volna pár évet? Merthogy utolsó emlékeim szerint itthon, ha illiberálisnak csúfolt is, de mégis csak van valamiféle kirakatdemokrácia, amelyben szabályos időközönként megrendeznek egy látszólag versenyen alapuló voksolást, ahol szabadon kiválaszthatja mindenki azt, akit vezetőjének szeretne. Jó, tudjuk, hogy ez a látszólagos verseny épp olyan, mintha a Forma-1-en bizonyos pilóták csak rollerrel indulhatnának a versenyautókkal szemben, de eddig legalább az természetes volt, hogy elindulhatnak.

Most meg tényleg nem értem. Ez már a kampány? De most komolyan: ez lenne a kilenc éve regnáló kormánypárt kampánya? Hogy fröcsög az ellenzékre, amiért el merészel indulni a választáson, és horribile dictu hosszabb távon szeretne kormányra kerülni? Mit üzen ezzel a Fidesz a híveknek? Ne szavazzatok az ellenzékre, mert ők csak rombolják az országot, azzal és kizárólag azzal, hogy feltett szándékuk elindulni a választáson? Kilenc év után ennyire tellett?

Ragozhatnám még ezt napestig, de az igazság az, hogy bármennyire próbálom is megfejteni, nem megy. Egyszerűen nem értem.

Herskovics Eszter jegyzete a 2019. augusztus 30-i Esti gyorsban hangzott el.