„Támogassa
Reggeli gyors

Medián: nagyon szoros a Tarlós-Karácsony-csata

11/07/2019 14:53

| Szerző: Klubrádió

A Medián legfrissebb felmérése szerint Tarlós István főpolgármester és Karácsony Gergely, az ellenzéki előválasztás győztese között elég kicsi a különbség. A pártoknál pedig tartós átrendeződést hozott az európai parlamenti választás.

2019. július 11. Reggeli gyors / részlet, Hann Endre (19.07.11.)
07:38
00:00

A Medián legutóbbi felméréséről (amelyet a hvg ismertetett) kérdeztük Hann Endrét, a közvélemény-kutató ügyvezetőjét. Egyebek mellett arról is beszélt, hogy bár az ő adataik országosak, ami csak bizonyos szempontból releváns, de Tarlós és Karácsony között elég kicsi a különbség, Tarlós néhány százalékponttal vezet, de figyelembe véve, hogy a Fidesz milyen fölényben van általában, ez sokkal szorosabb lesz.

Karácsony Gergely népszerűsége egyébként 4, Dobrev Kláráé, a DK friss európai parlamenti alelnökéé 6 százalékkal nőtt és javult mindkettejük ismertsége is. Karácsony esetében ez nyilván köszönhető az előválasztás megnyerésének is.

Közölte: tartós átrendeződés történt az ellenzékben, nem csak fellángolás volt az EP-választás. Ez különösen látványos abból a szempontból, hogy a DK, amely nagyon sokáig az MSZP mögött, majd holtversenyben volt, most egyértelműen megelőzte a szocialistákat és a Jobbikot is, a legerősebb ellenzéki párttá vált. A teljes szavazókorú népességen belül a DK-nak 11, az MSZP-nek és a Jobbiknak 6-6 százaléknyi támogatója van. A Momentum stabilizálta a helyzetét, a parlamentbe jutási küszöb fölött van. Az ő erősödésük pedig az LMP-vel összevetve érdekes, hiszen a zöld párttal voltak versenyben, amely elveszítette szavazói felét. Jelenleg a Momentum 6, az LMP 2 százalékon áll ugyanebben a körben.

Ez a jelenség Hann Endre szerint a győzteshez húzás, amely most nem az egyértelmű győztesre, a Fideszre vonatkozik – mert a Fidesz fölényesen vezet, de nem erősödött – itt a DK és a Momentum számít győztesnek. Jelezte: ha az összes ellenzéki pártra jutó szavazatot összeadjuk, akkor még mindig elmarad egy kicsit a Fidesz mögött, és majdnem mindenben fele-fele megosztottság van, így a kormány munkájának megítélésében vagy abban, hogy jó vagy rossz irányba halad az ország.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. július 10., csütörtök 07.40
Műsorvezető: Lampé Ágnes