„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Ez nem a kormány pénze, és az írók nem tesznek hűségesküt”

31/01/2020 15:37

| Szerző: Klubrádió

Egyre többen adják vissza a Térey-ösztöndíjat, erről kérdeztük Szkárosi Endrét, a Szépírók Társaságának elnökét, aki szerint ez nem a kormány pénze, hanem az államé, és sok író van nagyon nehéz anyagi helyzetben, de akik elfogadják, nem állnak a kormány mellé.

2020. január 30. Megbeszéljük / részlet, Szkárosi Endre (20.01.30.)
20:09
00:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által elindított Térey János-ösztöndíj célja – saját meghatározása szerint –, hogy a 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők számára nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson. A 2020-ban havi bruttó 320 ezer forinttal járó ösztöndíj nyertesei között volt mások mellett Orbán János Dénes, Háy János, Szálinger Balázs, Lackfi János, Kemény István, Garaczi László és Zalán Tibor is. Eddig öten jelentették be, hogy nem élnek a lehetőséggel. A helyzetet alaposan összefoglalta cikkében a 24.hu.

Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke a Megbeszéljükben azt mondta: mindannyiunk adójából összerakott állami pénzt fordítanak erre, nem a kormány pénzét, így ebből támogatást elfogadni szerinte nem aggályos. Egyébként pedig nagyon sok író van nagyon nehéz anyagi helyzetben, akinek ez komoly segítséget jelent. Megjegyezte, hogy az '50-es években is osztottak ki nagy presztízsű díjakat (mint a Kossuth-díjat), de ma már nem nézzük, hogy ki mikor és kitől kapta ezeket az elismeréseket. A Térey-ösztöndíjat nem a PIM ítélte oda, hanem egy több szervezet több delegáltjából álló zsűri, demokratikus eljárás volt.

Azt hangsúlyozta: ha valaki elfogadja ezt az ösztöndíjat, az a legkevésbé sem jelenti azt, hogy hűségesküt tenne a kormánynak vagy puhítana az irodalmi munkásságán, közéleti megszólalásain, ezzel kapcsolatban ő jótáll társaságuk tagjaiért. Hozzátette, más ügyekben, például az akadémia „beszántása”, az antiszemita nézeteiről ismert Takaró Mihály kinevezése vagy a kulturális törvény ügyében az ő társaságuk is határozottan tiltakozott.

Peer Krisztián költő eredetileg rajta volt a Szépírók Társaságának listáján, saját kérésére azonban mégsem terjesztették fel a Térey-ösztöndíjra – írja az index.

„Számomra evidencia, hogy nem bizniszelünk sem a NER-rel, sem annak komisszárjaival. A reálpolitizálás: önfeladás. Bár kulturális vonalon a dilettáns kapkodás jellemzi leginkább, a NER valóban rendszer, cinizmusra és önzésre épül. Rossz stratégia izoláltan nézni az egyes – önmagukban esetleg akár helyeselhető – kultúrpolitikai lépéseket, ez vezet azokhoz a különalkukhoz, amelyek felszámolják a szolidaritást, atomizálják a kulturális szférát, azaz a NER működésének lényegét adják” – írta a költő abban a levélben, amiben bejelentette, hogy a történtek után kilép az írószervezetből.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy a mostani helyzet szerinte jól szolgálja-e a kitűzött célt, hogy létrejöjjön egy „magyar nyelven alkotó szerzőket tömörítő közösség”, azt válaszolta: „Egyre jobban. Kijöttek fényre a futóbolondok, illetve azok, akik mindenből ideológiát és rövidlátó politikát csinálnak, és az agresszív, lincselő magatartásuk kontraproduktívvá vált.”

A témában megszólaltattuk a miniszterelnök kulturális főtanácsadóját, Szőcs Gézát is, azt a cikkünket ITT találják.

A Szkárosi Endrével készült interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020. január 30., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György