„Klubrádió
Esti gyors

Ez nem Putyin éve volt

21/12/2019 07:22

| Szerző: Klubrádió

Az elnöknek el kell gondolkodnia azon, hogy miként erősítheti meg hatalmát. Foglalkoznia kell az oroszok életszínvonalával.

2019. december 20. Esti gyors - részlet 19.12.20. Radnóti András
05:14
00:00

Vlagyimir Putyin utolsó „nagy lépése” az volt, hogy a Krímet visszaszerezte 2014-ben. Akkor lett igazán népszerű az oroszok körében. A világ persze más véleményen volt és van ma is. Radnóti András külpolitikai szakértővel beszéltük meg a Reggeli gyorsban, mit vesztett idén Putyin, és milyen tervei lehetnek a jövőben.

Oroszországban ugyanis erősödnek a civil mozgalmak, az elnök népszerűsége csökken. Ez nem mérhető össze Európa számaival. Putyin 88 százalékos támogatottságot is tudhatott maga mögött a Krím annektálása után, most 68 százalékon jár. (Sok európai politikus örülne ilyen aránynak.)

Oroszországban azonban az a helyzet, hogy az elnöknek a 2024-es újraválasztásának érdekében tennie kell valamit, mert a második ciklusa jár le, nem kezdhet egy harmadikat. Megteheti azt, hogy módosíttatja az alkotmányt, megjátszhatja azt is, amit az előző alkalommal tett Medvegyevvel, vagyis egy ciklusra helyet cserélhet valakivel, ideiglenesen kormányfő lesz.

Eddig azt a politikát folytatta, hogy hirtelen emelte az életszínvonalat, de ehhez már kevés a forrás. Az orosz gazdaság gyengélkedik. Megtette azt is, hogy újra globális hatalommá próbálta emelni Oroszországot, beavatkozott Szíriában, megpróbált Afrikában, Venezuelában is szerepet játszani, de ennek már koránt sem volt átütő hatása az orosz népnél. Ezért úgynevezett nemzeti projekteket indított otthon az egészségügyben, oktatásban, az infrastruktúra fejlesztésében, de ehhez sincs elég forrás az országban.Csak lassan tud haladni, ami kevés a népszerűséghez. Aztán egyre többet kell költenie a rendvédelmi erőkre, mert az elégedetlenség felütötte a fejét, elsősorban Moszkvában, de máshol is. A tüntetéseket pedig csak rendőri erőkkel, gyanús letartóztatásokkal, tudja, akarja kezelni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.12.20. 18.00
Műsorvezető: Selmeci János