„Zajlik
Megbeszéljük...

Falus: Pintér a második legjobb lehetőség az egészségügy élén

4/05/2022 19:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A jelenlegi helyzetben nem tartja rossz ötletnek Falus Ferenc, hogy az egyik legbefolyásosabb politikusként Pintér Sándor minisztériumába kerülhet az egészségügy. A volt országos tiszti főorvos szerint ideális az volna, ha az egészségügy önálló tárcaként működhetne, egy hasonló érdekérvényesítő képességű politikus vezetésével.

2022. május 04. Megbeszéljük - részlet 22.05.04. Falus Ferenc
11:40
00:00

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat tartalmaz egy új intézményi megnevezést: egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter, ami azt a feltételezést erősíti, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az egész egészségügyi terület. Bár ez még nem derült ki egyértelműen, de a megfogalmazás arra utal, hogy az addigra hivatalba lépő új kormányban a belügyminiszter, vélhetően Pintér Sándor felel majd az egészségügyi területért is.

"Az egészségügy irányítását lényegében a Belügyminisztérium végezte az elmúlt másfél évben, míg a Kásler-féle minisztériumnak beleszólása látszólag nem volt ebbe" – mondta a Klubrádiónak Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos hozzátette azt is, hogy az orvosok fizetésemelése egyértelműen a Belügyminisztérium intézkedései alapján történt meg. Így a lehetőség, hogy az egészségügy a belügyminiszter – várhatóan Pintér Sándor fennhatósága – alá kerül hivatalosan is az új kormányban pillanatnyilag jó dolognak tűnik Falus számára.

 
Falus Ferenc
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Más kérdés, hogy milyen tanácsadók és államtitkárok alkotják majd a részleg apparátusát. Szerinte az egészségügy irányításához "nem adatelemzők és nem katonák, hanem legalább 4-5 vezető orvos" szükséges. "Ha ez nem történik meg, akkor komoly bajok lesznek" – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, ez nem azon múlik, hogy Pintér Sándor milyen belügyminiszter, hanem arról, hogy "Orbán Viktort követően az egyik legbefolyásosabb politikusként" sokkal nagyobb érdekérvényesítő képessége van, mint más minisztereknek. Az lenne az ideális, ha az egészségügynek önálló tárcája lenne, amelynek élén olyan szakpolitikus állna, akinek hasonló érdekérvényesítő ereje van. Falus szerint a jelenlegi megoldás még mindig jobb, mintha egy újabb onkológust találtak volna az egészségügyi minisztérium élére, aki politikailag azonban teljesen súlytalan.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2022.05.04., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György