„Támogassa
Megbeszéljük...

Fischer Iván: Nem a rektor személye fogja a nemzetközi élvonalba hozni a Zeneakadémiát

19/07/2023 18:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Fischer Iván szerint illúzió Csák János azon terve, hogy a nemzetközi élvonalba repíteni a Zeneakadémiát. A Budapesti Fesztiválzenekar zenei igazgatója a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a zenekar külföldi sikerei ellenére nem kapják meg az indokoltnak vélt állami támogatást.

2023. július 19. Megbeszéljük-részlet (2023.07.19.) Fischer Iván
15:25
00:00

– Nem akarna-e esetleg pályázni a Zeneakadémia rektori posztjára? – érkezett a kérdés Bolgár Györgytől.

– Isten ments! – felelte Fischer Iván. Szerinte nincs ara esély, hogy a Csák János által kitűzött nemzetközi sikereket elérje a Zeneakadémia.

Üdvözlendő, hogy Csák János a nemzetközi zene élvonalába szeretné juttatni a Zeneakadémiát, viszont a döntései nem ebbe az irányba hatnak –  mondta Fischer Iván karmester. A Budapesti Fesztiválzenekar zenei igazgatója szerint ma egy tehetséges zenészpalánta már nem intézmény híre alapján választja ki, hol tanuljon tovább, hanem az ott tanító pedagógusok alapján. Emiatt pedig teljesen elhibázott az a felfogás, hogy egy sztárvezető fogja a nemzetközi élvonalba repíteni a Zeneakadémiát – tette hozzá.

Amit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem el tud érni az az, hogy a külföldre nem kijutó, tehetségesebb gyerekek odamenjenek, illetve hogy idevonzzon jól fizető, másodvonalbeli külföldi diákokat – fogalmazott Fischer.

"Mi azért kezdtünk bele egy teljesen új dologba, mert sokkal jobb színvonalat létre lehet hozni valami újban, mint egy átvett intézményben" – emlékeztetett Fischer. A zenekar abban bízott, hogy a nemzetközi sikerek hatására az állami támogatásuk is növekedni fog. Ugyanakkor a zenei világ élvonalában játszani olyan, "mintha a Bajnokok Ligájában ott lennénk a legjobban közt" – fogalmazott. "Azok a zenekarok többszörösét kapják állami támogatásban, mint mi itthon, tehát egy óriási versenyhátrányban vagyunk kénytelenek ott mozogni, és úgy tűnik, Magyaraország nem büszke azokra, akik sikeresek, hanem valami más szempont miatt osztja szét a potenciális támogatást" – tette hozzá.

Fischer Ivánt 70. születésnapján köszöntöttük a Klubdélelőtt című műsorban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../Interjú Fischer Ivánnal
2023. július 19., szerda 16:20
Riporter Bolgár György