„Klubrádió
Esti gyors

Fleck: A NER-nek szégyent és politikai kárt jelent a kegyelmi botrány, most inkább mindent elhallgatnak

5/03/2024 21:52

| Szerző: Klubrádió

Morálisan elvárható lenne bármely közszereplőtől, hogy reagáljon ilyen információkra – jelentette ki Fleck Zoltán jogszociológus arra utalva, ami Sulyok Tamás apjáról kiderült. Szerinte a Novák Katalin lemondása körüli botrány lényege a szégyen és a politikai kár, amit a NER bezsebelt magának, ezért jobb mindent elhallgatniuk, nem ünnepelték az új köztársasági elnök beiktatását sem.

2024. március 05. Esti gyors - részlet 2024.03.05. Fleck Zoltán
07:08
00:00

Új államfő van a Sándor-palotában, kedden délutánra már a képet is lecserélték a hivatalos honlapon (ahol még délelőtt is a kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin fotója és a róla szóló szöveg volt kint). Erről úgy értesülhetett a közönség, hogy kitettek egy képet, amelyen Sulyok Tamás aláírja a svéd NATO-csatlakozást lehetővé tévő törvényt.

Fleck Zoltán jogszociológust kérdeztük az Esti gyorsban elsőként arról, hogy van-e a köztársasági elnöki beiktatásnak bármilyen ceremoniális menete, előírás-e a fanfár, lovasezred, ilyesmi, amire elmondta: nincs ilyen érvényességi kellék, ezek csak szokások, amelyek alakíthatók. Hozzátette, furcsa is lenne, ha például zenészeket beiktatnának a jogszabályba, bár, ahogy műsorvezetőnk megjegyezte: akár egy átlagos péntek estéről hétfő reggelre ez is megtörténhet.

Egyébként a fanfár és a ceremónia se emelné meg a köztársasági elnök jelentőségét a mostani rendszerben – folytatta a szakértő. Ugyanis szerinte nem a botrányok léte vagy nem léte számít a NER-ben az államfőnél, „láthatóan botránymentesen nem működik a dolog”, hanem az, hogy a rendszernek ne okozzon problémát az illető. „Nekünk se fog komolyabb meglepetéseket okozni, ezt bizonyította alkotmánybírósági elnökként is” – tette hozzá. A Novák Katalin lemondása körüli botrány lényege a szégyen és a politikai kár, amit a rendszer bezsebelt magának, így most jobb elhallgatniuk mindent és nem ünnepelni. Olyat választottak, aki hűségesen szolgálja a rendszert – összegezte.

Sulyok Tamás köztársasági elnök, korábbi Alkotmánybíróság-elnök azt állította, hogy apját 1946-ban, távollétében halálra ítélte a népbíróság, ezért 10 évig papírok nélkül bujkált az országban. Karsai László történész szerint viszont ez nem igaz, ugyanis soha senki, legkevésbé a népbíróság nem ítélte halálra Sulyok apját, viszont indult ellene nyomozás a német megszállást dicsőítő cikkéért.

Kell-e reagálnia Sulyoknak arra, ami az apjáról kiderült? Ez jogon kívüli kérdés, jelezte Fleck Zoltán, akit mint közgondolkodót kérdeztünk erről. A politikai rendszernek nem származik semmilyen kára abból, ha valaki nem reagál vagy hazudik, ez „megszokott jelenség”, azonban morálisan elvárható lenne bármelyik közszereplőtől, hogy reagáljon ilyen információkra. A kérdés nem az édesapja bűneivel, hanem az ő hazugságával kapcsolatos – hangsúlyozta. Hozzátette: a politikai logika és a morális elvárás nagyon messze került egymástól az elmúlt tizenvalahány évben.

Intézményi megrázkódtatások nem érték a berendezkedést Novák Katalinék eltávolításával, nem lett kevesebb a mandátumuk, nem lépett ki a frakcióból egy tag sem, nem mondta azt egy alkotmánybíró sem, hogy távozik Trócsányi László volt miniszter kinevezése miatt, és az elnök apparátusából se állt fel senki. Politikai presztízsveszteséget, problémát viszont okozott az ügy, és ez a „morális defektussal” kapcsolatos, ezen nincsenek túl, ennek még lehetnek súlyos következményei.

Nem az egyetlen morális defektus – jegyezte meg a szakértő, említve Szijjártó Péter barátkozását orosz kollégájával, Szergej Lavrov külügyminiszterrel, valamint a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos hazugságokat. Ezeknek nem voltak komoly következményei, míg a kegyelmi botránynak igen. Abban az értelemben lehet utóbbinak folytatása, hogy a rendszer nem tanul abból, hogy a morális „kilengéseknek” lehet társadalmi következménye, de a társadalom tanulhat abból, hogy számon lehet kérni a morális értékek semmibevételét a politikai rendszeren.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. március 05., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván