„Klubrádió

Fogalommagyarázó kisokos – Hogyan hallhathatja online a Klubrádiót?

11/02/2021 12:49

| Szerző: Klubrádió

Elmagyarázunk néhány alapfogalmat azoknak, akiknek nehézséget okoz, hogy a Klubrádió online hallgatására álljanak át február 14. után.

Kell-e internet a Klubrádió hallgatásához?
Február 14. után sajnos mindenképpen kell. Ez lehet otthoni vezetékes vagy vezetéknélküli internetes hálózat, esetleg okostelefonon mobilinternet csomag.
További részletek itt és itt és itt.

Mit tehetünk, ha nincs internetkapcsolatunk otthon?
Amennyiben a szomszédjában van wifi, és van olyan viszonyban a szomszéddal, hogy megkérje, hogy ossza meg önnel az internetet, akkor kérje el a jelszavát – és ön is kapcsolódhat számítógépen, okostelefonon, internetrádión online a Klubrádió adására.

Mi az a WiFi?
A wifi a vezetéknélküli internet szinonímája. Ha valakinek van a lakásában wifi router, akkor annak segítségével telefonról, tabletről, számítógépről vagy internetrádióról is tud az internetre kapcsolódni kábelek nélkül.
További részletek itt.

Mi az a router?
A router egy olyan kis készülék (doboz antennákkal), amit az internetszolgáltató telepít a lakásba, amikor bekötik az internetet, és a segítségével vezeték nélkül is lehet kapcsolódni az internetre.
További részletek itt.

Mi az a bluetooth?
A bluetooth is alkalmas arra, hogy vezeték nélkül lehessen adatokat továbbítani két készülék között. Ha például egy bluetoothos hangszórónk vagy fülhallgatónk van, akkor maximum 10 méteres távolságban át tudjuk küldeni a telefonról vagy a számítógépről az ott szóló Klubrádió hangját.

Mi az az internetrádió?
Az internetrádió egy olyan készülék, mellyel internetes adásokat is ugyanúgy hallgathat otthon, mint hagyományos rádión keresztül. A különbség annyi, hogy nem analóg módon, hanem interneten keresztül jön az adás a készülékbe, ezért ha ilyet akarunk használni, mindenképpen szükség van internetes kapcsolatra otthon.
További részletek itt. Itt vásárolhat is magának egyet.

Autóban sem lehet majd Klubrádiót hallgatni?
Hagyományos autós rádión, analóg módon nem. Viszont  bluetooth-szal, FM transzmitterrel összehangolhatók az autórádiók is okostelefonnal, és az jelenthet megoldást. De az is, ha egy kis, a műszerfalon elhelyezett bluetooth hangszóróval hangosítjuk ki telefonunkról a Klubrádió adását.
További részletek itt és itt.

Mi az az FM transzmitter?
Az FM transzmitter rádiós frekvencián tud otthoni vagy autós rádiókészülékekre továbbítani hangot vezeték nélkül telefonról vagy számítógépről. Ha a készülékünket transzmitterrel látjuk el, és ugyanarra az üres csatornára hangoljuk, mint a rádiót, akkor át tudjuk küldeni a készülékünkből szóló hangot a rádióba.
További részletek itt.

Milyen transzmittert vegyek?
Mivel a transzmitternek is szüksége van áramforrásra, autóba szivargyújtósokat javaslunk. Otthonra számítógéphez az USB csatlakozósak a legpraktikusabbak. Telefonhoz ez utóbbi sajnos nem jó, olyankor olyan transzmittert keressen, ami a konnektorba bedugható (220 Voltos, villásdugós).

Mobiltelefonon lehet Klubrádiót hallgani?
Okostelefonon igen, hagyományos mobiltelefonon nem. Okostelefonon is csak akkor, ha kapcsolódik az internetre. Ehhez vagy mobilinternetre van szükség, mely a mobiltelefonos csomagjának a része; vagy wifin keresztül is kapcsolódhat az internetre otthon. Utóbbi esetben nem is kell figyelnie az adatforgalom mennyiségére.
További részletek itt és itt.

Alkalmazással hallgassam telefonon a rádiót?
Nem szükséges alkalmazásokat (más néven applikáció, app) letölteni okostelefonjára, hogy hallgassa a Klubrádiót. Böngészőjén keresztül közvetlenül a Klubrádió weboldaláról is eléri online adásunkat a www.klubradio.hu oldalon. De aki alkalmazást szeret használni, az is talál magának valót a sok rádiós applikációt, amin hallgathatja műsorainkat. Androidra saját Klubrádiós alkalmazásunk is van – keresse a Google Play Áruházban.
További részletek itt és itt.

Lehet-e régi rádión hallgatni a Klubrádiót?
Csak akkor, ha valamilyen készülékről – számítógép, okostelefon – egy FM transzmitter segítségével átjátszuk a rádióra – akár több rádióra is – a hangot. De ennél megbízhatóbb és jobb minőséget biztosít, ha beszerzünk egy internetrádiót.
TV-n is lehet Klubrádiót hallgatni?
Ha modernebb készüléke van és a kábelszolgáltatója – ilyen például. Telekom, Invitel – lehetővé teszi, akkor a tv menüjében az IPTV menüpont alatt megtalálhatja a Klubrádiót. Más szolgáltatóknál okostévéken úgy hallhatnak minket, ha az kapcsolódik az internetre, és a tv böngészőjében vagy valamilyen alkalmazásban megkeresi a Klubrádiót.
További részletek itt.

A Klubrádió honlapján a Klubrádió másképp menüpont alatt sok hasznos cikket szedtünk össze, ami segíthet az eligazodásban. Egy letölthető PDF-et is készítettünk a legfontosabb technikai tudnivalókról.

Akinek további kérdései vannak, az csatlakozhat a Facebookon indult Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoporthoz, amelyik azért alakult, hogy fel lehessen tenni a kérdéseket és sok lelkes hallgató és kollégánk igyekszik megválaszolni azokat. A Facebook csoportt linkje itt.