„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Földönkívüliekkel fűszerezett romantikus zúzda – Minden, ami akciófilm

22/08/2021 07:52

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában az akciófilmek megszületésének történetét vizsgáltuk meg. Választ kerestünk arra, kik voltak az első akciósztárok, és főleg, hogy mikor jelentek meg először a mozivásznon.

2021. augusztus 21. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. augusztus 21., szombat 13:30)
26:43
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Hubai Gergely
filmtörténész elmondta, mivel nincs pontos határvonal bizonyos filmes műfajok között, így a kialakulásuk sem feltétlenül köthető egy konkrét dátumhoz vagy filmhez. Ha egészen a kezdetekig visszamegyünk, akkor talán A nagy vonatrablás című alkotást érdemes az első akció filmek közé sorolni, habár hivatalosan az akkor westernnek számított.

A filmtörténész kiemelte, hogy elsősorban a kaland- és az akciófilmek között lehet és érdemes különbséget tenni. Míg előbbire az egzotikus tájak, korszakok a jellemzőek, addig utóbbi sokkal gyakrabban kötődik a mindennapokhoz. Az ellenség egy reális világ része: egy természeti katasztrófa vagy egy terrorista támadás veszélye. Hubai Gergely hozzátette, hogy természetesen ez sem megcáfolhatatlan definíció, hiszen az akció műfaja gyakran társul más műfajokhoz. Egy sci-fi sokszor akcióelemekkel egészül ki, ahogy néha még a romantika és az akció is sokszor egymásra talál a vásznon. Habár utóbbi esetében jellemzőbb, hogy az arányok mások, ilyenkor az akciófilmet fűszerezik némi romantikával, és nem fordítva.

Hubai Gergellyel azok az alkotások is szóba kerültek, amelyek női főhőssel hódítanak. A filmtörténész elmondta, manapság egyre jellemzőbb, hogy a női karakterek amazonként jelennek meg a történetben, míg néhány évtizeddel korábban egyértelműen a megmentésre váró hölgy figurája jutott nekik. Azt azonban hozzátette, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ebben is vannak kivételek: a James Bond franchise-ban például már az első filmek között is találunk néhány olyat, amelyben a női hős menti meg Bondot. De tény, hogy az első női akció sztárnak általában Sigourney Weavert tekintik az Alien sorozatból. 

Hubai Gergely azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár egyre több a női főszereplős akciófilm, legyen az a Mad Max vagy az Ocean’s 8, ezeket a karaktereket még mindig feszes bőr ruhákba öltöztetik, vagyis az alap motívumoktól még mindig nem tudtak elszakadni a filmesek.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: HDwallpapers.net

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. augusztus 21., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes