„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Fontos meghallgatni egymást

26/05/2021 19:03

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Az egymásra odafigyelésről, a meghallgatás fontosságáról mesélt a Vitakultúra Egyesület két vezetője, Somogyi Beáta és Rózsa Dániel kommunikációs szakértő.

2021. május 18. Ötös - Bódy Gergővel - Somogyi Beáta és Rózsa Dániel (21.05.18.)
14:03
00:00

Fontos egymást meghallgatni, fontosak a visszajelzések – mondták el a szakértők.

Az emberek közötti beszélgetésekben sokszor előfordul, hogy rögtön meg akarják oldani a másik helyett a felmerült problémát. A megoldáskeresések helyett néha fontosabb a másiknak a figyelem: bizonyos helyzetekben nem "megszerelni" kell a másikat, hanem elég csak meghallgatni, lehetőséget adva a másiknak a saját erejét megtalálni, visszanyerni a képességét a megoldásra.

 

 Forrás: Pixabay

 

Gyakran külön felhívás nélkül, ösztönösen osztjuk meg a véleményünket. A beszélgetésekben a véleménynyilvánítás módja is nagyon fontos. Amikor valaki véleményt formál, ki kell emelnie: "szerintem", "ezt én gondolom így" vagy "én így látom", megadva a nézőpontot, amiből beszél, nem pedig azt mondani: "ez így van", ez "igaz" vagy "hamis", "jó" vagy "rossz", minősítve a tárgyat vagy a másikat, azt sugallva, hogy "a világ olyan”, és ez tény. Ezzel pontosítani lehet, miről szól a közlés, és teljesen más fókuszt ad.

A meghallgatás kulcsa, hogy figyelek, és tájékozódom, mi van a világban, mit mond a másik, hogyan gondolkodik. Amikor azonban véleményt alkotok, akkor ehhez hozzáteszek, következtetéseket vonok le, elkezdem minősíteni a másikat. Ezzel a belső mentális folyamattal jutok oda, hogy ahelyett, hogy figyelném, mi zajlik, már csak azzal vagyok kapcsolatban, hogy nekem milyen ítéleteim vannak. Minél hamarabb kezdjük ezt el, annál könnyebben válik szűrővé ("ez hülyeség, már meg sem hallgatom"), a saját véleményemet megerősítő "ördögi körré": már nem érdekel, hogy mi van, hanem csak a saját véleményem, és hogy azt mondhassam.

Úgy léphetünk ki ebből a körből, a párbeszédet az indítja el, hogy ha azt kérdezzük:  "Ezt hogy érted?" vagy "Miért gondolod ezt?" ezzel megadva a lehetőséget a kifejtésre.

Ha a fogadó fél kizárólag a saját nézőpontjába helyezi a másik mondandóját, az elferdíti a beszélgetést, tehát, ha már valakit meghallgatunk, amennyire csak lehetséges, nem árt az objektivitásra törekedni – tették hozzá a szakértők.

 Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2021. május 18., kedd 10:00