„Ki
Reggeli gyors

Gyermekjogi szakértő: A megelőzésen kell dolgozni

18/07/2024 14:45

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A szolnoki kalandparkban egy kisfiút felrúgó Agócs Tibor esetében is lehettek előjelei annak, hogy adott esetben agresszívan bánhat a rábízott gyerekekkel. A gyermekbántalmazás megelőzéséhez fontos lenne, hogy a szolgáltatók fogadjanak el etikai-magatartási kódexet, a gyerekek pedig tudják, mi az ami megengedhető velük szemben és mi az ami nem.

2024. július 18. Reggeli gyors - részlet l Balás Borbála 2024.07.18.
06:49
00:00
Kedden került nyilvánosságra az a meghökkentő videó, amelyen az látható, egy gyerekfelügyelő a karjánál fogja odébb vonszolja, majd olyan erővel rúgja fel az egyik rábízott gyereket, hogy a gyerek fejre esik és egy ideig a földön is marad.

A szolnoki kalandparkban történt eset után garázdaság vétségének gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség. Míg a gyerekcsoporttal a kalandparkba érkező felügyelő, Agócs Tibor, karateedző, – aki többek között a Yakuzák SE egyesületet vezette évtizedek óta – lemondott a különböző  szervezetekben és az egyesületben betöltött tisztségeiről. Egy azóta eltűnt bejegyzésben úgy fogalmazott, amit tett "minden szempontból elfogadhatatlan" nem is csak hiba, hanem "létrontás".

Az eset után volt olyan korábbi tanítvány, aki arról nyilatkozott, látta, hogy "elég agresszív" az edzője, egyszer meg is pofozta – a szülei azután kivették a Yakuzák SE-ből. Egy apa pedig a közösségi médiában idézett fel egy esetet, amikor Agócs egy kisfiút megríkatott egy parkolóban – az esetét megosztó férfi ekkor rászólt az edzőre, ami után a vita a bevásárlókocsi lökdösésig fajult – számolt be a kormányközeli médiavilágba tartozó Ripost.

Agócs viselkedésére nincs, nem lehet semmiféle magyarázat – szögezte le Dr. Balás Borbála, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa. A Reggeli gyorsban elmondta, bár ezt nem tudhatjuk biztosan, de ennél az edzőnél is elképzelhető, hogy voltak olyan jelek, amelyekre oda kellett volna figyelni. Hiszen a cél elsősorban a megelőzés lenne, például az, hogy eleve derüljön ki, ha valaki nem alkalmas arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon.

gyerekek tanár
 
Forrás: Flickr
 

Ebben segíthet, ha minden gyerekekkel foglalkozó szolgáltató, például nyári tábor szervező vagy akár sportegyesület rendelkezik valamilyen etikai-magatartási kódexszel, amelyet a munkatársakon kívül a szülők és maguk a gyerekek is megismerhetnek, illetve protokollokat dolgoznak ki arra az esetre, ha ezt a szabályzatot valaki megszegi – mondta Balás. 

Fontos elem, hogy a gyerekeknek is tudniuk kell, mi az, ami megengedhető velük szemben és mi nem – az ő jogtudatosságukat is fejleszteni kell. Illetve, világosnak kell lennie annak is, hogy kinek szólhatnak, ha probléma van és, hogy komolyan is veszik ezeket. Így olyan jelzések is beérkezhetnek, amelyek egy-egy egyelőre nem súlyos esetről szólnak, de előrevetítik, hogy később elfajulhat a viszony az adott, a gyerekért felelős személlyel.

Balás szerint az, hogy például jelentős pedagógushiány van az országban nem kéne, hogy befolyásolja ezeknek a prevenciós lépéseknek a bevezetését. A szakértő lát előremutató jeleket a vonatkozó jogszabályokban – igaz, ezek próbája a gyakorlat lesz. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balás Borbálával
2024. július 18., csütörtök 8:35
Riporter: Szénási Sándor