„Klubrádió
Belső közlés

Györe Balázs: A taxis lánya

8/06/2020 15:11

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától az egész karanténidőszak során a Klubrádió honlapján minden nap közzétettünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. A sorozat még a hét végéig tart. Ma Györe Balázs A taxis lánya, avagy a terület kiszámítása című versét hallgathatják meg a szerző előadásában – és kivételesen Kozma György kántor dalolásában is, aki zsidó imák dallamára énekelte föl a vers szövegét.

2020. június 08. Belső közlés (2020.06.08. Györe Balázs)
01:05
00:00
Györe Balázs egyedi jelensége a magyar irodalomnak. Egészen kezdő író kora óta elhatározta, hogy nem ír fikciót, kizárólag dokumentarista prózát jelentetett meg pályafutásának gazdag évtizedei alatt, köztük a Mindenki keresse a saját halálát című könyvet, amelyben Szerb János alakját is fölidézi, akiről a Belső közlés című műsorunkban is emlékezett és a verseit is az ő felolvasásában hallgathatták meg a honlapon, vagy a Barátaim, akik besúgóim voltak című könyvét, amelyben korábbi kötetei anyagát egészíti ki a róla szóló besúgói jelentésekkel.

Györe Balázst négy éve kérdeztük a Belső közlés adásában saját életművéről, melyben néhány versét is fölolvasta – hiszen bár elsősorban prózai munkái alapán tartják számon, a költészet terén is éppoly termékeny (akárcsak lánya, Györe Bori, aki a kettejük viszonyáról is mesélt a tavalyi adásunkban), és a versei sem kevésbé artikuláltak, ami a jelentések utalásszerűsége ellenére is könnyebben befogadhatóvá teszi a szöveget. Ebben az adásban olvasta föl azt a versét is, melyet mától a Klubrádió honlapján is meghallgathatnak. Kivételesen a verset nem csak a szerző, hanem Kozma György zsinagógai kántor, korábbi avantgárd grafikusművész énekében is meghallgathatják, aki egy héber ima dallamára énekelte föl azt a Belső közlés vendégeként Can Togay filmrendező, valamint Györe Balázs néhány másik versével együtt.

2020. június 08. Belső közlés (2020.06.08. Györe Balázs / Kozma György)
00:37
00:00

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. A vers írott változata:

Györe Balázs: a taxis lánya avagy a terület kiszámítása

a taxis lányával
köszönő viszonyba kerültem
a taxis lányának lányával nem
vékony sudár uszodába jár
mindenki a környéken lakik
szócska volt államtitkár
egy helyettest reggelente
skoda sofőr vár
egy szavamba kerül a terület
a taxis már nem taxizik
lépcsőt mászik nehezen
a kerületi polgármestert
kellene überolni
egy szavába kerülne valakinek
a fürdőszoba jégverem
az ajtókat gyalultatni kell
elnéz felettem