„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hack: Nagy csoda, ha nem végrehajtandó szabadságvesztést szab ki a bíróság K. Endrére

13/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az áldozat győzködése csak akkor segíthetett volna K. Endrén, ha a fiatalembert elítélik amiatt, hogy korábban hamisan tanúzott – állítja Hack Péter. Az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője valószínűsíti, hogy vádat emelnek K. Endre ellen, és elmarasztaló ítélet is születik az ügyben.

2024. március 12. Megbeszéljük - részlet (2024.03.12.) Hack Péter
10:28
00:00

A rejtett videóval kapcsolatban, amelyen a kegyelmet kapott K. Endre az egyik bicskei áldozatot győzködte, jogi kérdések is felmerülnek. Ez a leleplezés 

"A büntetőeljárási törvény értelmében jogerősen lezárt ügyet csak úgy nevezett rendkívüli jogorvoslattal lehet újra megnyitni" – mondta a Megbeszéljük keddi adásában Hack Péter. Az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője, azt is megjegyezte, K. Endre ilyen jogorvoslattal élt, ezért is kapott kegyelmet. Most egy másik jogorvoslattal, a perújítással is élni akar. Ennek célja a jogerősen lezárt ügyben hozott ítélet ténybeli hibáit javítani.

"Kétlem, hogy ügyvédi tanácsra kereste meg a fiatalembert, de kétségtelen, hogy a törvény szerint van egy olyan perújítási ok, ha kiderül utólag, hogy az alapügyben hamis, vagy hamisított bizonyítékot használtak fel."

Ilyen lehet a hamis tanúvallomás, vagy valamilyen hamis okirat. "Ezzel csak az a probléma, hogy erre csak akkor lehet a perújítás idején hivatkozni, ha egy bíróság jogerős ítélettel megállapítja a hamis tanúzást, vagy hamis okirat felhasználást. Tulajdonképpen ez az ügy csak akkor segíthetett volna K. Endrén, ha ezt a fiatalembert elítélik amiatt, hogy hamisan tanúzott" – foglalta össze, hozzátéve, hogy ez egy nagyon kegyetlen játék K. Endre részéről az áldozattal szemben.

Azzal kapcsolatban, hogy K. Endre megkísérelte a fiatalembert rávenni nemcsak rábeszéléssel, hanem egyebek mellet anyagi ráhatással arra, hogy módosítsa a tanúvallomását, Hack elmondta, a Büntető törvénykönyv (Btk 276 §) szerint "aki mást hamis tanúzásra rábírni törekszik, büntető ügyben történő elkövetés esetén bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel, polgári ügyben történő elkövetés esetén vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel, szabálysértési, vagy egyéb hatósági eljárásban pedig egy éves szabadságvesztéssel büntetendő". Hozzátette, a hatóságok ebben az ügyben kezdték meg a vizsgálatot.

Ha pedig hitelesek az információk, K. Endre a hamis tanúzásra való felhívást felfüggesztett büntetése tartama alatt követte el. Büntetését ugyanis nem törölte el a köztársasági elnök, hanem kegyelemből felfüggesztette a büntetés hátralevő részét. Ha megállapítják, hogy K. Endre büntetése tartama alatt bűncselekményt követett el, a kegyelem érvényét veszti, a büntetés hátralevő része mellett emiatt az ügy miatt is további büntetést szabhatnak meg. "Úgy látom, hogy K. Endre ezekkel a lépésekkel sokkal rosszabb helyzetbe hozta magát, mint amiben volt és teljesen értelmetlenné tette mindazt, ami eddig történt az ügyben. Értelmetlenül bukott bele az ügybe a köztársasági elnök, az igazságügyi miniszter" – szemléltette Hack.

Hack valószínűsíti, hogy vádat emelnek K. Endre ellen, és ítélet is születik az ügyben, és "nagy csoda lenne, ha nem végrehajtandó szabadságvesztést szab ki a bíróság".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hack Péterrel
2024.03.12., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György