„Ki
Reggeli gyors

"Halálba szeretjük a Balatont"

17/07/2024 13:55

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Limnológiai Intézet több száz év folyamatait vizsgáló kutatásából az derül ki, hogy az urbanizáció gyakorlatilag tönkreteszi a tó ökológiáját. A Reggeli gyorsban Kun Zoltánnal, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnökével beszélgettünk többek között arról, mivel járhat az, amikor a tavaink 30 fokra melegszenek.  

2024. július 17. Reggeli gyors - részlet l Kun Zoltán 2024.07.17.
15:04
00:00
A hosszú hőhullám alatt a tavaink is felmelegedtek, a HungaroMet szerdai adatai szerint a Balaton 26-27, a Velencei-tó 30 Celsius fokos – ezek pedig nem is a csúcsértékek ezen a nyáron.

A vízhőmérséklet olyasmi, amire az emberek felkapják a fejüket, hogy katasztrófa felé haladunk – mondta Kun Zoltán a Reggeli gyorsban. A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke szerint a kérdés az, a döntéshozók mikor látják meg, hogy nagyon komoly problémánk van nemcsak a klímaváltozással, hanem a biodiverzitás védelmével is.

A 30 fokos Velencei-tó többek között azt jelenti, hogy oxigénhiány lép fel, ami előbb-utóbb halpusztuláshoz vezethet. Nagy lesz a párolgás, csökkenni fog a tó vízszintje. Az emberek sem fogják már olyan szívesen látogatni, így végül gazdasági hatása is lesz a felmelegedésnek: a mostani befektetések elveszhetnek – magyarázta Kun.

Hőség - Közelíti a valaha mért legalacsonyabb szintet a Vel
 
 Drónfelvételen csónakok a Velencei-tó medrében, Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
 

Elszakadva a Velencei-tó példájától, ha kilépünk a vízből, akkor sok helyen azt látjuk, hogy eltűnnek vagy jelentős mértékben sérülnek a tavakat körbevevő ökoszisztémák is. A nádasok irtásával számos faj élőhelyét vesszük el, a környezet beépítésével megfosztjuk a tavat az öntisztulás képességétől.

A Balatoni Limnológiai Intézet több száz év folyamatait vizsgáló frissen megjelent kutatásából leegyszerűsítve az derül ki, hogy az urbanizáció tönkreteszi a tó ökológiáját. A halálba szeretjük a Balatont – mondta Kun.

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke szerint az EU-ban születnek előremutató politikák, nemrég elfogadtak egy természethelyreállítási szabályozást. Ott a 2019-es zöld megállapodás és a 2030-ig tartó időszakra kitűzött 17 fenntarthatósági cél.

A fenntarthatósági célok alapja a bioszféra védelme kellene, hogy legyen, amire ráépülnek a társadalmi, szociális szempontok és ezután kellene a gazdasággal foglalkozni. Itt meg kifordított a gondolkodás – mondta Kun, aki elhibázottnak tartja, hogy a magyar EU-elnökség prioritása a versenyképesség, miközben a zöld megállapodás továbbvitelét mellőzik.

Nem lesz versenyképes gazdaság, ha nem lesz egészséges társadalmi rendszer. Ez a kettő pedig nem tud fennmaradni egészséges bioszféra nélkül – hangsúlyozta Kun.

Magyarországon különösen problémás, hogy ahelyett, hogy az egész vízgyűjtő területre terveznének, pontszerű a gondolkodás. A tavaink vízszintjét nem az ökológiához igazítjuk, hanem egyetlen gazdasági ágazathoz, a turizmushoz, ahhoz, hogy hol van az épületek alja. Értem, hogy sok ember, sok ingatlantulajdonos érdekeit sérti, de el kell kezdenünk nekünk alkalmazkodni a tóhoz, és nem fordítva.

Kun Zoltán arról is beszélt, hogy a helyreállításban mérnöki helyett természetes megoldásokban kellene gondolkodni és arról is, hogy az országban jelenleg mindenhol nő a mesterségesen burkolt terület. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kun Zoltánnal
2024. július 17., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre