„Zajlik
Reggeli gyors

Hegedűs: A Néppárt Magyar támogatásával saját felelősségét kompenzálja

16/10/2024 08:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A magyar demokrácia nem lehetne a mai állapotában, ha néppárti tagsága idején a pártcsalád nem védte volna a magyar kormányt a szankcióktól – véli Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund elemzője szerint azzal, hogy kiállnak Magyar Péter mellett, valamelyest kompenzálják saját felelősségüket a Magyarországon kialakult helyzetért.

2024. október 16. Reggeli gyors - részlet 24.10.16. Hegedűs Dániel
13:56
00:00

„Time to go”, vagyis ideje menni. Ezzel a felirattal tett közzé posztot az Európai Néppárt (EPP), a képen piros háttérben látszik a magyar miniszterelnök. Az Európai Parlement legnagyobb frakciója az X-re már múlt szerdán kiposztolta ezt a képet, aznap, amikor Orbán Viktor hosszú idő után szólalt fel újra az Európai Parlament plenáris ülésén, és most először Magyar Péterrel is összecsapott.

„Sokan Magyar Péter fellépésére számítottak, de ezek a várakozások nem igazán teljesültek” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund elemzője szerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is olyan formában kritizálta a magyar kormány és azon belül a magyar miniszterelnök teljesítményét, ami az Európai Unió történetében példátlan.

Manfred Weber esetében gyakoribb a kemény hangvételű kritika, hegedűs szerint értelmezhető a Néppárt pártpolitikája részeként is, és a múlt kompenzációjaként is. Utóbbi alatt azt érti a szakember, hogy szerinte a magyar demokrácia nem lehetne a mai állapotában, ha néppárti tagsága idején a pártcsalád nem védte volna a magyar kormányt a szankcióktól, amelyekkel akkori szabálytalanságai miatt nézett szembe.

A magyar kormány távozását követően az EPP-ből, bizonytalanság volt érzékelhető a pártcsaládon belül. „Az Európai Néppárt önképéhez tartozik, hogy minden európai uniós tagállamban van egy erős konzervatív tagpártja, És az, hogy Magyarországon (hivatalosan egy darabig volt a KDNP) gyakorlatilag nincsen tagpártja az Európai Néppártnak, nem igazán illet a párt politikai krédójához. Épp ezért, ahogy korábban Márki-Zay Péter irányában is tapogatóztak, kapva kaptak a lehetőségen, hogy Magyar Péter és a Tisza csatlakozhat hozzájuk” – foglalta össze. Hozzátette, azzal, hogy kiállnak Magyar mellett, valamelyest kompenzálják saját felelősségüket a Magyarországon kialakult helyzetért.

A műsor további részében arról beszélt, hogy a szélsőjobb, bár folyamatosan fluktuálódik, a nyolcvanas évek óta folyamatosan erősödik, és csak egyre nehezebben egyre kétségbeesettebb koalíciókkal lehet kordában tartani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2024.10.16., szerda 7:13
Riporter: Para-Kovács Imre