„Ki
Megbeszéljük...

Igen drága történelemhamisítás volt a 20-i tűzijáték

21/08/2024 19:15

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A hun-magyar rokonság elmélete a mai napig vitatott a történészek között, az augusztus 20-i fővárosi tűzijáték mégis ezt propagálta, ráadásul az adófizetők elképesztően sok pénzéből – mondta Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja a Megbeszéljük című műsorban.

2024. augusztus 21. Megbeszéljük-részlet (2024.08.21.) Kopcsik István
14:38
00:00

Hunor, Magor, a Csodaszarvas és Attila, a hun – ezeket a mondavilágbéli alakokat vonultatta fel az idei augusztus 20-i tűzijáték. Ugyanakkor az államalapítás ünnepe a nyugati kereszténységhez való csatlakozásról kellene szóljon, nem pedig a keleti pogány népek kultuszának ápolásáról – mondta  a Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja. Kopcsik István hozzátette, nincs kézzelfogható történelmi bizonyíték arra, hogy a hunok és a magyarok rokonok lennének, az erről szóló mondák csak később keletkeztek "természetesen azért, hogy az Árpád-ház uralmát ősibbé és nagyobbá tegyék. És úgy látszik, a mai kormányzatunknak is szüksége van arra, hogy a magyarság hősiességét hangsúlyozza."

"Különösen kiakasztott az a mondat, hogy  »Visszahódítottuk a földünket, mikor Árpád bejött a Kárpát-medencébe" – fogalmazott Kopcsik István a tűzijáték során előadott műsor kapcsán. "Akkor mi voltunk a hunok, mi voltunk az avarok, mi voltunk mindenki" – tette hozzá.

"Igen drága propaganda, egyértelmű szándékos történelemhamisítás" – összegezte az ünnepséget Kopcsik István történelemtanár.

Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten
 
Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten
 
Budapest, 2024. augusztus 20. Drónshow Budapesten az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén 2024. augusztus 20-án.
Fotó: Lakatos Péter / MTI/Lakatos Péter
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kopcsik Istvánnal
2024. augusztus 21., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György