„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iványi is meghívta a pápát, áldást kér tőle az Orbánék miatt veszélybe került intézményükre

31/08/2021 15:04

| Szerző: Klubrádió/szg

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője meghívta Ferenc pápát a VIII. kerületi hajléktalanszállójukhoz, hogy mondjon egy áldást. A lelkész elmondta, a Kádár-rendszerben is átéltek hasonlót, mint a NER tíz évében. A Fidesz szerinte olyan, mint selyemhernyó az eperfán, őket pedig azért próbálják „elintézni”, mert szembe mennek azzal a tendenciával, amely a legszegényebbeknek nem akar lehetőséget adni, hanem meg akarja tartani őket cseléd- vagy jobbágysorban.

2021. augusztus 31. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. augusztus 31., kedd 09:00): Iványi Gábor
45:49
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Szolidaritási akciót szerveznek független civilek Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) mellett vasárnap. A meghívóban azt írták: szolidaritásuk mellett tiltakozásukat is szeretnék így kifejezni, amiért „a miniszterelnök minden rendelkezésre álló kormányzati eszközzel igyekszik akadályozni” a MET munkáját. Az esemény lényege, hogy hívők és nem hívők egyaránt részt vesznek a Békásmegyeri Gyülekezet Iványi Gábor lelkészi vezető által tartott szokásos vasárnapi istentiszteletén vasárnap reggel 9 órakor.

Az érintettet, a lelkészt kérdeztük, aki elmondta: ez a tiltakozás nem tudja semlegesíteni azt, amit az Orbán-rendszer tesz ellenük, de egy ilyen külsős kiállás példaadás, ahogy a MET kiállása is bátorító lehet másoknak.

A Kádár-rendszerben hasonló volt

Iványi Gábor elmondta: ’73 és ’81 között valami nagyon hasonló dolgot végigcsináltak már. Elvették az istentiszteleti helyüket ’77-ben, az állammal kollaboráló kollégák „segítségével” utcára kerültek, sőt, felfüggesztett börtönbüntetést kapott ő is. Még távolabbra visszatekintve, megjegyezte, ugyanaz ment végbe a Horthy-fasizmus alatt is, mint korunkban, akkor is lefokozták a szabadegyházakat egyesületté. Aztán tíz évvel ezelőtt jött egy valaha volt rendszerváltó párt fő szónoka, aki most miniszterelnök, és közli, hogy mindent kezdjenek elölről, mintha soha nem léteztek volna. Hiába mondja ki a magyar Alkotmánybíróságtól kezdve a Velencei Bizottságon át a strasbourgi bíróságig mindenki, hogy ez alkotmánysértő és helyre kell állítani a státuszukat, nem hajtják végre – tette hozzá a lelkész. 

A rendszerváltás előtti egypártrendszer is azon az állásponton volt, hogy vonuljanak be a templom falai közé, és ne csináljanak mást. De az egyház egy közösség, amely a társadalomban él. Nem a Fidesztől kapták a feladatukat, szabad polgárokként szeretnének szolgálni. A társadalom, státuszát, jövedelmét tekintve, alsó 10 százalékán belül mozognak, és a hatalom azért próbálja „elintézni” a MET-et, mert szembe mennek azzal a tendenciával, amely a legszegényebbeknek nem akar lehetőséget adni, hanem meg akarja tartani őket cseléd- vagy jobbágysorban. Miközben ugyanannyi tehetség van köztük, mint más társadalmi rétegekben, de ha ez nem lenne igaz, akkor is joga van mindenkinek tanulni, érettségizni, szakmát szerezni. A legszegényebb réteg tanulás szempontjából nem volt ilyen reménytelen helyzetben a rendszerváltás. előtt – tette hozzá. Iványi szerint a hatalom felfogása szerint ki-ki maga tehet arról, hogy szegény, és ezzel útban van, a gazdagok útjában. Aki nem jut közmunkához se (pedig az is sokszor értelmetlen), az tengődik, ki tudja, miből él. Ezzel együtt megjegyezte, nem szabad az egyházaknak döntő befolyásra szert tenniük olyan kényes területeken, mint a közoktatás, tiltakozik is ez ellen. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy mivel a MET szembemegy a „nagy, politikai akarattal”, megpróbálják őket elhallgattatni. Ezért Iványi Gábor, mint mondta, nem sértett, hanem felháborodott. 

Dési János és Iványi Gábor
 
Dési János műsorvezető és vendége, Iványi Gábor
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Selyemhernyó a fán

Úgy látja, a Fidesz olyan, mint a selyemhernyó az eperfán: lerágja, amit lehet, és nem érdekli, hogy terem-e majd rajta eper, átmegy egy másikra, és amíg eperfák vannak, addig ők léteznek. Semmi nem érdekli őket, hogy a jövőben mi lesz; az ő gyerekeik eljutnak majd Svájcba vagy hasonló helyekre tanulni, mert ők akkora részét szerezték meg a javaknak, hogy az ükunokáik is fényesen élhetnek. Nem érdekli őket az a 40 százalék, amely komoly napi gondokkal küzd, „de bennünket igen, és ez nem az ő országuk, hanem a mi országunk is”. 

Ezért nem a '48-as hősökkel vagy bibliai alakokkal kell azonosulni, hanem az adott korban kell beleszólni a közélet alakulásába. Elmondani, hogy amit művelnek a menekültekkel, az „világbotrány”. És olyan ország sincs még egy, amelynek az alkotmányában benne van, hogy a szegény ember a belvárosban zaklatható és büntethető – utalt a hajléktalantörvényre. A cigányság felzárkóztatása ügyében sem történt semmilyen valódi pozitívum, és el kell mondani, hogy nem kevesen élnek közülük emberhez nem méltó körülmények között. „A világon nincs még egy ilyen pogány, megveszekedett ország” – fogalmazott. Ezekben az ügyekben nem hallja a hazai nagy egyházak hangját, „az én csendes dörmögésem sehova nem hallatszana el, ha a bíboros állna ki” – fogalmazott.

Nem lenne könnyebb, ha lenne stadionjuk?

Egyszerűbb lenne, ha legyintene egyet a Fidesz, és hagyná őket dolgozni, de szeretik a balhét és „nem nagyvonalúak”. A műsorvezető ironikusan megkérdezte Iványi Gábort: nem gondolt arra, hogy be kellene vállalniuk egy stadiont? Van egy kis felfújható focivárunk – érkezett a válasz. Volt már a Parlament előtt is, járják vele az országot, jönnek a gyerekek, és játszanak.

Szóba került, amikor tavaly ki akarták kapcsolni a gázt az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnél, és az is, hogy az Emmi ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a MET által fenntartott köznevelési intézményektől.

Azt mondta: addig kell az embernek végeznie a munkáját, amíg a minimális feltételek megvannak. Az elmúlt tíz évben legalább száz olyan hónap volt, amikor 8-án nem tudták, hogyan fizetik ki a béreket a körülbelül ezer dolgozójuknak. Senkire nem haragszanak, aki úgy érzi, hogy ezt nem bírja, és keres egy békésebb helyet. Őket megérti, azt nem érti meg, „hogy lett hungarikummá a gyávaság, hogy nem merünk felszólalni a zsarnok ellen” – fogalmazott.

Meghívta Ferenc pápát

„Meghívtam őt (a pápát), hogy ha Magyarországra jön, a repülőtér felé menet esetleg álljon meg a Fűtött Utcánál (ami egy hajléktalanszálló a VIII. kerületi Dankó utcában – a szerk.), és mondjon egy áldást. Nem tudom, hogy belefér-e az idejébe, de nagyon alaposan kitakarítunk” – mondta Iványi Gábor a beszélgetés végén.

Az említett szolidaritási akció támogatói között van mások mellett Ascher Tamás, Bán Zsófia, Bojár Gábor, Demszky Gábor, Dalos György, Enyedi Ildikó, Erdős Virág, Fodor Tamás, Fullajtár Andrea, Gábor György, Hodosán Róza, Kende Péter, Komoróczy Géza, Kovács Patrícia, Kuncze Gábor, Molnár Áron (noÁr), Mérő László, Tóth Krisztina, Vágó Judit, Vásárhelyi Mária, Volosin Hédi, Wessely Anna, valamint Závada Pál.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. augusztus 31., kedd 09:00
Műsorvezető: Dési János